Home - strona główna Stowarzyszenia2KOP.pl.

2. Korpusu Obrony Powietrznej m. Bydgoszcz.

Płk pil. dypl. Bogdan Wójcik

Szef Oddz. Wojsk Lotniczych

Wykształcenie

W 1977r ukończył Technikum Samochodowe w Radomiu. Po przejściu szczegółowej kwalifikacji i pomyślnie zdanych egzaminach w dniu 26 września 1977 r. rozpoczął studia w Wyższej Oficerskiej Szkole Lotniczej w Dęblinie. 29 listopada 1981 r. ukończył WOSL w stopniu podporucznika, z dyplomem inżyniera i pilota wojskowego.

W latach 1996-1999 ukończył studia na Uniwersytecie Opolskim, na wydziale Matematyki i Informatyki.

Od 7 stycznia 1982 r. służył w 39. Pułku Lotnictwa Myśliwskiego OPK w Mierzęcicach. Pełnił kolejno obowiązki pilota, starszego pilota i dowódcy klucza lotniczego. W okresie od 1 września 1987 r. do 15 lipca 1990 r. studiował w Akademii Sztabu Generalnego Wojska Polskiego.

Przebieg służby wojskowej

Po studiach powrócił do Mierzęcic aby objąć obowiązki zastępcy a następnie dowódcy eskadry lotniczej ze składu 11 Pułku Lotnictwa Myśliwskiego we Wrocławiu.

26 marca 1993 r. mianowany został na stanowisko zastępcy dowódcy 11. plm we Wrocławiu. Od 28 lutego 1998 r. pełnił funkcje dowódcy 28. Słupskiego Pułku Lotnictwa Myśliwskiego w Słupsku.

Od sierpnia 2001 r. jest szefem Oddziału Wojsk Lotniczych w 2. Korpusie Obrony Powietrznej w Bydgoszczy.

Płk pil. dypl. Bogdan Wójcik

Jest pilotem klasy mistrzowskiej. Jego nalot na samolotach Zlin-42 M, Ts11 Iskra, MiG-23MF wynosi 2050 godzin. Bardzo dobrze radzi sobie w sytuacjach trudnych. 15 czerwca 1985 r. gdy podczas lotu samolotem Mig21 SPS z przyczyn technicznych spadła osłona kabiny, szczęśliwie wylądował na lotnisku w Mierzęcicach. W swojej karierze lotniczej doświadczył również bardzo niebezpiecznej sytuacji w powietrzu, kiedy to w dniu 1 marca 1991r musiał katapultować się z samolotu na wysokości około 180m w locie odwróconym. Tylko właściwie i szybko podjęta decyzja pozwoliła mu na dalsze kontynuowanie kariery lotniczej.

Odznaczenia, wyróżnienia

• Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski;
  • Złoty Krzyż Zasługi;
  • Medale resortowe.

Inne

Ur. 13.11.1957r. w Mąkosach Starych.

Obecnie (2007r.) mieszka w Bydgoszczy wraz z żoną i córką Martą studentką psychologii na Uniwersytecie im. Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy. Druga córka poszła w ślady ojca i jest studentką Politechniki Rzeszowskiej na wydziale budowy maszyn i lotnictwa o specjalności pilotaż, legitymując się nalotem 250 godz. na szybowcach i samolotach turystycznych.

Interesuje się sportem samochodowym, a wolny czas lubi spędzić na łonie przyrody.

[ Kadra i pracownicy wojska 2. KOP ]    [ Członkowie Stowarzyszenia 2. KOP ]