Home - strona główna Stowarzyszenia2KOP.pl.

2. Korpusu Obrony Powietrznej m. Bydgoszcz.

Ppłk Krzysztof Ławniczak

St. Instruktor Wydziału Szkolenia 2. KOP

Przebieg służby wojskowej

Służbę wojskową rozpoczął 25.09.1953 r. jako podchorąży OSRtech w Bieniaminowie k/Warszawy, a ukończył w Jeleniej Górze.

Od 1956 r. jako oficer wojsk r/technicznych zajmował kolejno stanowiska od technika, dowódcy stacji r/lokacyjnej różnych typów do dowódcy kompanii r/technicznej w Przećminie i Chynowie.

Od 1968 r. na bazie krt Chynowo został utworzony 5 brt JW. 3747, którego pierwszym dowódcą został ppłk Krzysztof ŁAWNICZAK. W skład batalionu weszły kompanie r/techniczne Chynowo, Przećmino, Darsewo. Po częściowym zorganizowaniu batalion całością sił i środków przeniesiony został do GRYFIC.

Zarządzeniem Szefa Sztabu Generalnego WP nr 050 z dnia 29.06.1974 r. batalion przemianowany został na 28 brt JW 5211.

Były to lata trudnej i wytężonej pracy, niezależnie od podstawowej działalności, kierował osobiście inżynieryjną rozbudową obiektów i podziemnych SD w Gryficach, Przećminie, Darsewie i Chynowie. W tym czasie w latach 1969 i 1977 uczestniczył w kursach i szkoleniach zagranicą. Trzykrotnie brał udział jako rozjemca w ćwiczeniach w ZSRR.

W 1976 r. w ramach ćwiczeń batalion został przebazowany całością sił i środków transportem kolejowym na poligon do Astrachania. Za r/lokacyjne zabezpieczenie strzelań bojowych przez lotnictwo i dywizjony rakietowe, batalion otrzymał ocenę b. dobrą i został wyróżniony w rozkazie MON.

W 1978 r. po 10 latach dowodzenia batalionem ppłk K. ŁAWNICZAK zdał obowiązki dowódcy 28 brt Gryfice i został przeniesiony do sztabu 2 BRt w Bydgoszczy, a następnie w tym samym roku do sztabu 2 Korpusu OP na stanowisko st. inspektora w Wydziale Szkolenia.

Ppłk K. ŁAWNICZAK po przesłużeniu 37 lat w służbie wojskowej przeniesiony został w stan spoczynku rozkazem MON nr 0112 z dnia 22.08.1990 r.

Inne

• Ur. 05.09.1935 r. w Toruniu.

[ Kadra i pracownicy wojska 2. KOP ]    [ Członkowie Stowarzyszenia 2. KOP ]