Home - strona główna Stowarzyszenia2KOP.pl. ppłk rez. Czesław Hrut
Bydgoszcz, 11.10.2017 r.
Ostatnia aktualizacja danych: 11.10.2017 r.

Fotoreportaż
z wyjazdu na Centralny Poligon Sił Powietrznych i obserwacji rakietowych strzelań bojowych w dniu 26.09.2017 r.

W dniu 26 września 2017 r. grupa 15 członków i sympatyków Stowarzyszenia Żołnierzy, Pracowników i Sympatyków 2. KOP uczestniczyła w obserwowaniu rakietowych strzelań bojowych na Centralnym Poligonie Sił Powietrznych w Ustce (CPSP) wykonywanych przez pododdziały 3. Warszawskiej Brygady Rakietowej Obrony Powietrznej (3. BR OP) w ramach ćwiczenia pk. "DRAGON-17".

Tegoroczny wyjazd na poligon możliwy był do zrealizowania dzięki przychylności Szefa Zarządu Obrony Powietrznej i Przeciwrakietowej - Zastępcy Inspektora Rodzajów Wojsk gen. bryg. Stefana Mordacza, który pozytywnie zaakceptował pisemną prośbę Prezesa Stowarzyszenia o umożliwienie obserwowania rakietowych strzelań bojowych przez grupę członków Stowarzyszenia.

W dniu wyjazdu, przed godziną 3.00 w nocy, grupa osób chętnych do wyjazdu na poligon ochoczo stawiła się na parkingu przed restauracją "Cztery Pory" przy ul. Pięknej w Bydgoszczy. Po sprawdzeniu obecności i krótkim instruktażu na czas podróży, punktualnie o godzinie 3.00 rozpoczęła się podróż autokarem do Ustki. Atmosfera w autokarze od samego początku podróży była bardzo miła, sympatyczna i koleżeńska.

Nocny postój w Białym Borze w drodze do Ustki.
Foto © Czesław Hrut

Po prawie czterogodzinnej podróży autokar z grupą członków Stowarzyszenia dotarł do punktu kontrolnego CPSP w Ustce, z odpowiednim zapasem czasowym przed rozpoczęciem strzelań bojowych. Obsługa punktu kontrolnego dokonała sprawdzenia dokumentów tożsamości osób z wcześniej przesłanym do komendy poligonu wykazem. Następnie grupa przesiadła się do autokaru wojskowego, którym została przetransportowana na wyznaczone stanowisko obserwacyjne w bezpiecznej odległości od stanowisk ogniowych. Trzech członków Stowarzyszenia zostało zaproszonych do obserwowania strzelań bojowych na punkt obserwacyjny dla gości i fotoreporterów.

Po przybyciu grupy na wyznaczone stanowisko, gdzie zgromadzone były też inne grupy obserwatorów, zarządzona została zbiórka w celu udzielenia instruktażu dotyczącego zasad bezpieczeństwa i zachowania się na terenie poligonu podczas strzelań bojowych. Instruktażu udzielił przedstawiciel 3. BROP, Dowódca 38. Sochaczewskiego dywizjonu zabezpieczenia Obrony Powietrznej ppłk Wiesław Żbikowski. Wszyscy uczestnicy wysłuchali tych bardzo ważnych informacji z dużą uwagą.

Instruktażu udziela dowódca 38. Sdzab OP ppłk Wiesław Żbikowski.
Foto © Czesław Hrut

Na obserwatorów czekał w namiotach poczęstunek w postaci ciepłej grochówki wojskowej, pieczywa i ciepłej herbaty. Taki poczęstunek wszyscy przyjęli z wielką przyjemnością, a grochówka była super :).

Grochówka wojskowa na poligonie zawsze smakuje.
Foto © Czeslaw Hrut

W oczekiwaniu na rozpoczęcie strzelań bojowych.
Foto © Czeslaw Hrut

W oczekiwaniu na rozpoczęcie strzelań bojowych.
Foto © Czeslaw Hrut

Od godziny 8:45 na pogodnym błękitnym niebie nad Bałtykiem pojawiały się kolejne rakiety przeciwlotnicze, a na twarzach obserwatorów duże zadowolenie z tak widowiskowych działań polskiej obrony przeciwlotniczej.

Dla uczestników wyjazdu na poligon, w większości byłych przeciwlotników, największą atrakcją jest właśnie obserwowanie ćwiczących pododdziałów. Ci, którzy byli po raz pierwszy i ci, którzy częściej korzystają z możliwości obserwowania strzelań na poligonie, z satysfakcją odnotowują, że posiadane środki przeciwlotnicze są ciągle unowocześniane. Zwiększyły się także możliwości szczegółowej obserwacji strzelań, kontroli i oceny, a polski przemysł opracowuje i dostarcza kolejne modele imitatorów celów powietrznych, by obsługi przeciwlotnicze mogły ćwiczyć i wykonywać różne zadania bojowe.

Obserwując poczynania ćwiczących wojsk z sentymentem wspominane są własne doświadczenia strzelań bojowych na poligonie sprzed kilkunastu, a nawet kilkudziesięciu lat, kiedy zadania bojowe z karabinów i armat przeciwlotniczych wykonywane były do celu powietrznego w postaci worka holowanego przez samolot.

W tegorocznych strzelaninach zadania bojowe wykonywały cztery dywizjony rakietowe wyposażone w przeciwlotnicze zestawy rakietowe typu S-125 Newa-SC. Strzelania bojowe wykonywały także obsługi przenośnych przeciwlotniczych zestawów rakietowych typu GROM oraz 12,5 mm przeciwlotniczych karabinów maszynowych pkm. Ćwiczące obsługi prowadziły zarówno oceniane strzelania bojowe, jak i doświadczalne do nowych rodzajów celów powietrznych.

Starty rakiet pzr NEWA-SC.
Foto © Aleksander Blejsz

Starty rakiet pzr NEWA-SC.

Cel zniszczony.
Foto © Czeslaw Hrut

Na punkcie dowódczo-obserwacyjnym (PDO) przebywali trzej członkowie, z Prezesem Stowarzyszenia włącznie.

Prezes i Sekretarz Stowarzyszenia na PDO.
Foto © Aleksander Blejsz

Prezes i Sekretarz Stowarzyszenia na PDO.
Foto © Aleksander Blejsz

Członkowie Stowarzyszenia na punkcie dowódczo-obserwacyjnym poligonu Ustka.
Foto © Aleksander Blejsz

Prezes Stowarzyszenia płk rez. Krzysztof Załóg miał okazję osobiście podziękować Szefowi Zarządu Obrony Powietrznej i Przeciwrakietowej gen. bryg. Stefanowi Mordaczowi za umożliwienie grupie członków Stowarzyszenia obserwowania strzelań bojowych, a na pamiątkę wręczył okolicznościowy ryngraf. Podziękowania przekazał także Komendantowi CPSP Ustka płk. Bogusławowi Atalskiemu, któremu wręczył pamiątkowy kubek z logo Stowarzyszenia.

Podziękowania Komendantowi CPSP Ustka składa Prezes Stowarzyszenia.
Foto © Aleksander Blejsz

Po godzinie 13-tej zakończyły się strzelania bojowe. Członkowie Stowarzyszenia pełni wrażeń zajęli miejsca w autokarze wojskowym i udali się w drogę powrotną do punktu kontrolnego, by przesiąść się do autokaru do Bydgoszczy.

Na pamiątkę pobytu na poligonie w Ustce wykonano zdjęcie grupowe.

Zdjęcie pamiątkowe przed Komendą CPSP Ustka.
Foto © Aleksander Blejsz

W drodze powrotnej zarządzono postój w gościnnym zajeździe "Ostoja" w Sporyszu, w którym czekały zamówione wcześniej bochenki pysznego wiejskiego chleba, pierogi i inne smaczne potrawy do wyboru z menu. Posileni, ale jeszcze pełni wrażeń z poligonu, wszyscy uczestnicy wycieczki zasiedli wygodnie w autokarze, by po sprawdzeniu obecności kontynuować podróż powrotną do Bydgoszczy.

Jak każde duże wydarzenie, tak również wyjazd na poligon musiał być poprzedzony wieloma przedsięwzięciami organizacyjnymi związanymi m.in. z uzyskaniem zgody na wjazd grupy osób na poligon, powiadomienia członków Stowarzyszenia o szczegółach planowanego wyjazdu, sporządzenie listy osób wyjeżdżających i przesłanie do Komendanta poligonu, ubezpieczenia uczestników na czas przejazdu, zamówienie odpowiedniego pojazdu oraz opracowanie harmonogramu przejazdu od wyjazdu do powrotu do Bydgoszczy. Z ramienia Zarządu Stowarzyszenia osobą odpowiedzialną za sprawy organizacyjne wyjazdu na poligon był Zastępca Prezesa Stowarzyszenia ppłk rez. Czesław Hrut. Swój wkład organizacyjny włożył także członek Stowarzyszenia ppłk w st. spocz. Mirosław Malicki. Skoro grupa członków Stowarzyszenia pełna wrażeń szczęśliwie wróciła do Bydgoszczy, zatem sprawy organizacyjne i tym razem musiały być wykonane na wysokim poziomie.

Pełna wrażeń grupa członków Stowarzyszenia powróciła do Bydgoszczy w godzinach wieczornych z serdecznymi podziękowaniami dla organizatorów wyjazdu za bardzo udaną wycieczkę. Najważniejsze, że podróż odbyła się bezpiecznie i wszyscy uczestnicy szczęśliwie powrócili do swoich domów.

ppłk rez. Czesław Hrut