Home - strona główna Stowarzyszenia2KOP.pl. płk rez. Krzysztof Załóg
Bydgoszcz, 31.08.2017 r.
Ostatnia aktualizacja danych: 31.08.2017 r.
( Zdjęcia: autor )

Fotoreportaż z udziału w uroczystych obchodach Święta Lotnictwa Polskiego na bydgoskim Błoniu w dniu 26.08.2017 r.

W czwartek, 24 sierpnia, odbyły się uroczystości związane z tegorocznym świętem Lotnictwa Polskiego, które zostało ustanowione na pamiątkę zwycięstwa Franciszka Żwirki i Stanisława Wigury w międzynarodowych zawodach lotniczych w Berlinie 28 sierpnia 1932 roku. O godz. 10.00 w kościele garnizonowym odprawiona została msza święta a o godz.12.00 przy pomniku Lotników Ziemi Bydgoskiej poległych na frontach II Wojny Światowej została przeprowadzona uroczysta zbiórka, którą zorganizował 22 Ośrodek Dowodzenia i Naprowadzania. W uroczystościach na zaproszenie Dowódcy 22. ODN płk Arkadiusza Sypniewskiego uczestniczyli przedstawiciele władz samorządowych, państwowych i wojskowych oraz mieszkańcy. Prezydenta Bydgoszczy, Rafała Bruskiego, reprezentował zastępca Mirosław Kozłowicz, a Radę Miasta Bydgoszczy - wiceprzewodniczący Jan Szopiński. Zostały wygłoszone mowy okolicznościowe, odczytany został Apel Pamięci a kompania honorowa oddała salwę ku czci poległych. Pod pomnikiem złożono wieńce i wiązanki kwiatów. W tym czasie na niebie pojawił się samolot z bydgoskiego aeroklubu nisko przelatując nad zebranymi. Nasze Stowarzyszenie reprezentowała dość liczna grupa na czele z Prezesem Stowarzyszenia.

Po tych uroczystościach przeszliśmy do Parku 2. KOP na bydgoskim Błoniu pod postument z tablicą pamiątkową na cześć jednostek wojskowych Wojsk Lotniczych i Obrony Powietrznej i tablicą "Piloci bydgoskich jednostek lotnictwa wojskowego, którzy zginęli w katastrofach wykonując loty pod polskim niebem". Przed godziną 13.00 przy postumencie zgromadzili się zaproszeni goście, przedstawiciele władz, środowisk wojskowych, harcerze, poczty sztandarowe i mieszkańcy Bydgoszczy. Uroczysty Apel Pamięci został zorganizowany przez Zarząd Koła Nr 1 Związku Żołnierzy WP w Bydgoszczy. Wartę honorową przy postumencie z tablicą wystawili harcerze.

Miejsce uroczystości organizowanych przez 22. ODN

Kompania Honorowa

Dowódca 22 ODN i zaproszeni goście

Delegacja Stowarzyszenia ŻPiS 2.KOP

Członkowie Stowarzyszenia - uczestnicy uroczystości.

Uroczystości przy postumencie w Parku 2 KOP

Przemawia wiceprezes Koła nr 1 ZŻWP ppłk w st. spocz. Krzysztof Łapiński

Składanie wieńców i wiązanek kwiatów

Delegacja Stowarzyszenia ŻPiS 2.KOP