Home - strona główna Stowarzyszenia2KOP.pl. płk rez. mgr inż. Krzysztof Załóg
Bydgoszcz, 16.07.2016 r.
Ostatnia aktualizacja danych: 16.07.2016 r.

Fotoreportaż
ze spotkania koleżeńskiego z okazji Święta Stowarzyszenia Żołnierzy, Pracowników i Sympatyków 2. KOP
w dniu 17.06.2016 r.

( Zdjęcia: Czesław Hrut i Adam Pawłowski )

Tegoroczne spotkanie koleżeńskie z okazji IX rocznicy założenia Stowarzyszenia Żołnierzy, Pracowników i Sympatyków 2. Korpusu Obrony Powietrznej, przypadającej w dniu 6 lipca, zaplanowane było na dzień 10 czerwca 2016 r., jednak z powodu wyjazdu w tym dniu grupy członków na obserwację strzelań bojowych na Centralnym Poligonie Sił Powietrznych w Ustce, termin spotkania został przesunięty o tydzień później, na dzień 17 czerwca 2016 r. Ale to nie był koniec zmian.

Rankiem, w dniu spotkania, kiedy już miały zapaść ostatnie decyzje organizacyjne dotyczące spotkania na terenie gościnnego Aeroklubu Bydgoskiego, Matka Natura wymusiła na organizatorach podjęcie kolejnej zmiany - zmiany miejsca spotkania. W tym dniu od samego rana aura bardzo się popsuła: wiał silny wiatr, padał deszcz, a i temperatura powietrza na tyle się obniżyła, że nie była zbyt przyjemna, by spotkanie odbyło się w plenerze pod namiotem. Ustawienie namiotu w takich warunkach przez obsługę cateringową byłoby czynnością prawie niewykonalną. Odpowiedzialna na takie warunki reakcja Sekretarza Stowarzyszenia ppłk. w st. spocz. Edwarda Strzeleckiego, rozpoczęła poranną akcję ekspresowej wręcz zmiany miejsca spotkania na bardziej przyjazne.

W uzgodnieniu z Prezesem Stowarzyszenia i członkami Zarządu zdecydowano, że najlepszą lokalizacją spotkania w tej sytuacji będzie restauracja “TANGO”, która miała tego dnia zabezpieczać catering dla naszego spotkania w Aeroklubie. Na szczęście decyzję zmiany miejsca spotkania z wielką przychylnością przyjęła manager restauracji “TANGO”, Pani Teresa Jułga. Teraz głównym zadaniem Sekretarza Stowarzyszenia było jak najszybsze telefoniczne i SMS-owe powiadomienie o zmianie wszystkich osób, które potwierdziły swój udział w spotkaniu. Ponadto, w miejscu planowanego spotkania w Aeroklubie wywieszona została informacja o zmianie dla osób, które chciałyby uczestniczyć w spotkaniu, a nie potwierdziły swojego udziału.

I tak, zamiast imprezy plenerowej mieliśmy spotkanie w zaprzyjaźnionej restauracji “TANGO” przy ulicy Wojska Polskiego 23.

Sekretarz Stowarzyszenia przy pracy.
Sekretarz Stowarzyszenia przy pracy - rejestracja uczestników spotkania i wręczanie okolicznościowych znaczków.

Spotkanie rozpoczął Prezes Stowarzyszenia płk rez. Krzysztof Załóg witając wszystkich przybyłych członków i zaproszonych gości, w tym:

• Dowódcę 2. Rejonu Wsparcia Teleinformatycznego Sił Powietrznych ppłk. Roberta Świerczyńskiego,
  • Mecenasa Stowarzyszenia, Prezesa Zarządu firmy M Broker Ubezpieczeniowy p. Krzysztofa Sosnowskiego,
  • Wiceprezesa Koła nr 1 Związku Żołnierzy Wojska Polskiego ppłk. w st. spocz. Krzysztofa Łapińskiego.

Prezes Stowarzyszenia płk rez. Krzysztof Załóg wita uczestników spotkania.

Uczestnicy spotkania.

Ważnym punktem każdego spotkania członków Stowarzyszenia jest wręczenie legitymacji nowym członkom Stowarzyszenia. Z rąk Prezesa legitymację członkowską wraz ze znaczkiem Stowarzyszenia odebrał ppłk Robert Świerczyński, którego serdecznie witamy w gronie członków Stowarzyszenia.

Prezes Stowarzyszenia płk rez. Krzysztof Załóg wręcza legitymację członka Stowarzyszenia.
Prezes Stowarzyszenia płk rez. Krzysztof Załóg wręcza legitymację członka Stowarzyszenia ppłk. Robertowi Świerczyńskiemu.

Tradycją staje się już miły punkt spotkań koleżeńskich, jakim jest wręczenie pisemnych życzeń członkom-jubilatom naszego Stowarzyszenia, którzy ukończyli 80 lat i więcej. Tym razem życzenia urodzinowe z okazji 81-szych urodzin odebrał płk w st. spocz. Zenon Żyro. Życzymy 100 lat i więcej.

Płk w st. spocz. Zenon Żyro przyjmuje życzenia urodzinowe.
Płk w st. spocz. Zenon Żyro przyjmuje życzenia urodzinowe i okolicznościowy dyplom od Prezesa Stowarzyszenia.

Z okazji Święta Stowarzyszenia na ręce Prezesa złożone zostały listy okolicznościowe z bardzo miłymi życzeniami od:

• Szefa Sztabu Dowództwa Generalnego Rodzajów Sił Zbrojnych;
  • Prezesa Bydgoskiego Koła Regionalnego Stowarzyszenia Żandarmerii Wojskowej ŻANDARM.
Za otrzymane życzenia składamy serdeczne żołnierskie podziękowania.

Na zakończenie części oficjalnej spotkania Prezes Stowarzyszenia przedstawił informację o zrealizowanych przedsięwzięciach w pierwszym półroczu 2016 roku oraz poinformował o planowanych zamierzeniach na drugie półrocze. Złożył także wszystkim członkom serdeczne życzenia z okazji Święta Stowarzyszenia i życzył miłej zabawy.

Jak co roku, w odpowiednim momencie spotkania, na salę wjechał pieczony prosiak. Dzielenie prosiaka tradycyjnie rozpoczął Prezes Stowarzyszenia. To był także sygnał do rozpoczęcia konsumpcji pysznych potraw przygotowanych przez obsługę restauracji TANGO. Oprócz prosiaczka, szczególnym hitem imprezy była grillowana kaszanka z kiszoną kapustą. Wrażenia spod podniebień trudno opisać, dlatego na następne spotkanie zapraszamy wszystkich zainteresowanych miłą koleżeńską atmosferą, jak też pysznym jadłem.

Pieczone prosię wjechało na salę. Czas dla fotoreporterów.

Pierwsze cięcie należy do Prezesa Stowarzyszenia. Smacznego.

Uczestnicy spotkania i tym razem, pomimo deszczowej i wietrznej pogody za oknem, potrafili stworzyć bardzo miłą koleżeńską atmosferę okazując pełne zadowolenie ze spotkania.

Zarząd Stowarzyszenia serdecznie dziękuje wszystkim uczestnikom spotkania za przybycie i udział w świętowaniu kolejnej rocznicy utworzenia Stowarzyszenia. Za rok czeka nas okrągła X rocznica powstania Stowarzyszenia, którą będziemy się starać godnie i hucznie uczcić.