Home - strona główna Stowarzyszenia2KOP.pl. ppłk rez. mgr inż. Czesław Hrut
Bydgoszcz, 23.09.2015 r.
Ostatnia aktualizacja danych: 26.10.2015 r.

Fotoreportaż
z wyjazdu na Centralny Poligon Sił Powietrznych
i obserwacji rakietowych strzelań bojowych
w dniu 23.09.2015 r.

( Zdjęcia: Grzegorz Bocheński, Czesław Hrut i Krzysztof Załóg )

Stowarzyszenie... W dniu 23 września 2015 r. grupa 20 członków i sympatyków Stowarzyszenia Żołnierzy, Pracowników i Sympatyków 2. KOP uczestniczyła w obserwowaniu rakietowych strzelań bojowych na Centralnym Poligonie Sił Powietrznych w Ustce wykonywanych przez pododdziały 3. Warszawskiej Brygady Rakietowej Obrony Powietrznej w ramach ćwiczenia pk. “KOBUZ-15”.

Tegoroczny wyjazd na poligon możliwy był dzięki przychylności Dowódcy 3. BR OP płk. dypl. Andrzeja Dąbrowskiego, który wyraził zgodę na udział grupy członków Stowarzyszenia w obserwowaniu strzelań.

W dniu wyjazdu grupa osób chętnych do wyjazdu na poligon stawiła się na parkingu przed klubem “Logistyk” przy ul. Szubińskiej w Bydgoszczy, skąd o godzinie 5.00 rozpoczęła się podróż autokarem do Ustki. Każdy z uczestników wyjazdu otrzymał okolicznościowy buton.

Postój w Białym Borze w drodze do Ustki.

Po ponad czterogodzinnej podróży autokar z grupą członków Stowarzyszenia dotarł do punktu kontrolnego CPSP w Ustce, z wystarczającym zapasem czasowym przed rozpoczęciem strzelań bojowych. Obsługa biura przepustek komendy poligonu dokonała sprawdzenia danych osobowych osób w autokarze z wcześniej uzgodnionym wykazem. Każda osoba, po wylegitymowaniu się dokumentem tożsamości, otrzymała przepustkę upoważniającą do przebywania na terenie poligonu. Po tych obowiązkowych formalnościach grupa otrzymała zgodę na przemieszczenie się autokarem na wyznaczone stanowisko obserwacyjne, w bezpiecznej odległości od stanowisk ogniowych.

Po przybyciu na wyznaczone miejsce czekały na grupę członków Stowarzyszenia dwie miłe niespodzianki. Pierwsza, to grochówka wojskowa z kuchni polowej, a także ciepła herbata i smaczne pączki na deser. Taka grochówka, po kilkugodzinnej podróży, jak najbardziej wszystkim smakowała i była wręcz niezbędna do odtworzenia sił całej grupie do obserwowania strzelań :-).

Grochówka wojskowa na poligonie szczególnie smakuje.

Druga niespodzianka to spotkanie z grupą żołnierzy rezerwy z Gdyni, zaproszonych przez dowódcę 33. dywizjonu rakietowego, biorącego udział w tegorocznym ćwiczeniu, wśród których grupa członków Stowarzyszenia miała przyjemność spotkać byłego Kwatermistrza 2. KOP płk w st. spocz. Jana Badzio.

Spotkanie z grupą byłych żołnierzy z Gdyni.

Na stanowisku obserwacyjnym wyznaczeni żołnierze z 3.BROP sympatycznie opiekowali się grupami rezerwistów oraz grupą młodzieży w wojskowych mundurach. Po uzyskaniu informacji o gotowości ćwiczących pododdziałów do strzelań bojowych, wszyscy obserwujący zajęli dogodne pozycje na nabrzeżu spokojnego w tym dniu Bałtyku.

W oczekiwaniu na starty rakiet przeciwlotniczych.

W tegorocznych strzelaninach bojowych udział brały trzy dywizjony rakietowe wykonujące strzelania bojowe przeciwlotniczymi zestawami rakietowymi typu Newa-SC. Strzelania wykonywały także pododdziały przeciwlotnicze z przenośnych przeciwlotniczych zestawów rakietowych typu GROM oraz 23 mm przeciwlotniczych karabinów maszynowych ZU-23-2. Od godziny 11:00 na niebie pojawiały się kolejne rakiety przeciwlotnicze, a na twarzach obserwatorów duże zadowolenie z tak widowiskowych działań przeciwlotniczych.

Start rakiet PZR NEWA-SC.

Start rakiet PPZR GROM.

Po godzinie 13-tej, po odgłosach wybuchów na niebie 23 mm pocisków ZU-23-2, zakończyły się strzelania bojowe. Członkowie Stowarzyszenia pełni wrażeń zajęli miejsca w autokarze i udali się w rejon stanowiska dowodzenia 3. BR OP na spotkanie z dowódcą brygady. Cała grupa została serdecznie przyjęta przez dowódcę, a na pamiątkę tego spotkania wykonano zdjęcie grupowe.

Zdjęcie pamiątkowe z Dowódcą 3. BROP.

Prezes Stowarzyszenia płk rez. Krzysztof Załóg osobiście podziękował dowódcy brygady za umożliwienie grupie członków Stowarzyszenia obserwowania strzelań. Po krótkich rozmowach przed SD brygady członkowie Stowarzyszenia zajęli miejsca w autokarze i opuścili teren poligonu.

W drodze powrotnej uczestnicy wycieczki zapragnęli świeżej i wędzonej rybki. Będąc nad morzem nie można było z takiej okazji nie skorzystać. Sklepy rybne w porcie Ustka tego dnia na pewno zauważyły zwiększony obrót. Kolejny postój zarządzony został w gościnnym zajeździe Ostoja w Sporyszu, w którym czekały zamówione wcześniej bochenki pysznego wiejskiego chleba, a także smaczne potrawy do wyboru z menu.

Pełna wrażeń grupa członków Stowarzyszenia zawitała do Bydgoszczy przed capstrzykiem, z wyrazami serdecznych podziękowań dla organizatorów wyjazdu za atrakcje tego miłego dnia i z postanowieniem “do następnego wyjazdu na poligon””.

Tegoroczny wyjazd grupy członków Stowarzyszenia na poligon w Ustce poprzedzony był dużym wysiłkiem organizacyjnym i osobistym zaangażowaniem Zastępcy Prezesa Stowarzyszenia ppłk. rez. Czesława Hruta. Swój wkład organizacyjny włożył także członek Stowarzyszenia ppłk w st. spocz. Mirosław Malicki.

Najważniejsze, że podróż odbyła się bezpiecznie i wszyscy uczestnicy pełni wrażeń szczęśliwie wrócili do swoich domów.

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z CP SP m. Ustka zamieszczonych w [ Galerii foto ]. Autorzy zdjęć w galerii: Grzegorz Bocheński, Czesław Hrut, Tadeusz Kleszczewski, Włodzimierz Steinka, Krzysztof Załóg.