Home - strona główna Stowarzyszenia2KOP.pl. ppłk rez. mgr inż. Czesław Hrut
Bydgoszcz, 01.07.2015 r.
Ostatnia aktualizacja danych: 01.07.2015 r.

Fotoreportaż
ze spotkania koleżeńskiego z okazji Święta Stowarzyszenia Żołnierzy Pracowników i Sympatyków 2.KOP
w dniu 12.06.2015 r.

( Zdjęcia: Czesław Hrut i Adam Pawłowski )

W dniu 12 czerwca 2015 r. na terenie gościnnego Aeroklubu Bydgoskiego odbyło się spotkanie koleżeńskie z okazji VIII rocznicy założenia Stowarzyszenia Żołnierzy, Pracowników i Sympatyków 2. Korpusu Obrony Powietrznej, przypadającej w dniu 6 lipca. Z tej okazji przybywającym na spotkanie członkom i zaproszonym gościom wręczone zostały okolicznościowe buttony. W tegorocznym spotkaniu uczestniczyło 45 członków Stowarzyszenia.

Znaczek okolicznościowy.

Spotkanie rozpoczął Prezes Stowarzyszenia płk rez. Krzysztof Załóg witając wszystkich przybyłych członków. Powitani zostali także zaproszeni goście sympatyzujący z naszym Stowarzyszeniem:

• ppłk Mirosław Kaliski, Zastępca Komendanta Oddziału Żandarmerii Wojskowej w Bydgoszczy;
  • ppłk Paweł Nawrocki, Kierownik Polowych Warsztatów Lotniczych w Bydgoszczy;
  • ppłk Mariusz Zacharzewski, przedstawiciel Centrum Doktryn i Szkolenia Sił Zbrojnych;
  • płk rez. Tomasz Piotrowski, Prezes Stowarzyszenia Żandarmerii Wojskowej “Żandarm” w Bydgoszczy;
  • ppłk rez. Piotr Olejniczak, Kierownik Biblioteki Dokumentacji Technicznej Statków Powietrznych;
  • Mecenas Stowarzyszenia Krzysztof Sosnowski, Prezes Zarządu firmy M Broker Ubezpieczeniowy Sp z o.o.;
  • Roman Jasiakiewicz, Radny Sejmiku Województwa Kujawsko-Pomorskiego, były Prezydent Bydgoszczy;
  • Grażyna Kufel, Radna Rady Miasta Bydgoszczy, Przewodnicząca Rady Osiedla Błonie;
  • Magdalena Bombała, Dyrektor Regionalny firmy Inventage Polska.

Rozpoczęcie spotkania.
Prezes Stowarzyszenia płk rez. Krzysztof Załóg wita uczestników spotkania.

Zaproszeni goście.

Ważnym punktem każdego spotkania członków Stowarzyszenia jest wręczenie legitymacji nowym członkom Stowarzyszenia. Z rąk Prezesa legitymacje członkowskie odebrali:

• płk w st. spocz. pil. Marian Kaczmarski;
  • płk w st, spocz. Ryszard Sajdak.

Znaczki Stowarzyszenia nowym członkom wręczył Zastępca Prezesa ppłk rez. Czesław Hrut.

Prezes Stowarzyszenia płk rez. Krzysztof Załóg wręcza legitymację członka Stowarzyszenia.
Prezes Stowarzyszenia płk rez. Krzysztof Załóg wręcza legitymację członka Stowarzyszenia płk. w st. spocz. pil. Marianowi Kaczmarskiemu.

Prezes Stowarzyszenia płk rez. Krzysztof Załóg wręcza legitymację członka Stowarzyszenia płk. w st. spocz. Ryszardowi Sajdakowi.

Tradycją staje się już miły punkt spotkań koleżeńskich, jakim jest wręczenie pisemnych życzeń członkom-jubilatom naszego Stowarzyszenia, którzy ukończyli 80 lat i więcej. Wręczone zostały także życzenia z okazji okrągłych 70-tych urodzin. Na spotkaniu obecni byli i życzenia odebrali:

• ppłk w st. spocz. Stanisław Kowalski - z okazji 87. urodzin;
  • płk w st. spocz. pil. Stanisław Szajczyk - z okazji 81. urodzin;
  • płk w st. spocz. Tadeusz Kleszczewski - z okazji 70. urodzin.

Jubilatom jeszcze raz życzymy dużo zdrowia i wszelkiej pomyślności.

Szanowni jubilaci.
Szanowni jubilaci. Od prawej: płk w st. spocz. pil. Stanisław Szajczyk, ppłk w st. spocz. Stanisław Kowalski, płk w st. spocz. Tadeusz Kleszczewski.

W dowód uznania za udzielaną pomoc i wspieranie działalności Stowarzyszenia wręczone zostały ryngrafy pamiątkowe dla ppłk rez. Piotra Olejniczaka i byłego Zastępcy Prezesa Stowarzyszenia ppłk w st. spocz. Wiesława Kosickiego. Gratulujemy.

Prezes Stowarzyszenia płk rez. Krzysztof Załóg wręcza ryngraf ppłk. rez. Piotrowi Olejniczakowi.

Ppłk. w st. spocz. Wiesław Kosicki eksponuje ryngraf otrzymany od Prezesa Stowarzyszenia.

Z okazji Święta Stowarzyszenia na ręce Prezesa złożone zostały listy okolicznościowe z życzeniami od:

• Dyrektora Centrum Doktryn i Szkolenia Sił Zbrojnych;
  • Dowódcy 1. Pomorskiej Brygady Logistycznej;
  • Komendanta Oddziału Żandarmerii Wojskowej w Bydgoszczy.

Za otrzymane życzenia składamy serdeczne żołnierskie podziękowania.

Życzenia z okazji Świętą Stowarzyszenia dla wszystkich członków osobiście wygłosił Radny Sejmiku Województwa Kujawsko-Pomorskiego, były Prezydent Bydgoszczy, Roman Jasiakiewicz. Dziękujemy za miłe słowa pod adresem naszego Stowarzyszenia.

Życzenia z okazji Świętą Stowarzyszenia składa Roman Jasiakiewicz.

Na zakończenie części oficjalnej Prezes Stowarzyszenia przedstawił informację o  zrealizowanych przedsięwzięciach w pierwszym półroczu 2015 roku oraz poinformował o  planowanych zamierzeniach na drugie półrocze. Złożył także wszystkim członkom serdeczne życzenia z okazji Święta Stowarzyszenia i życzył miłej zabawy.

Sympatycznym akcentem spotkania było wystąpienie płk. w st. spocz. pil. Stanisława Szajczyka i wręczenie pamiątkowej odznaki dla płk. w st. spocz. pil. Stanisława Nowaka. Obdarowany był bardzo mile zaskoczony wyróżnieniem.

Płk. w st. spocz. pil. Stanisław Szajczyk (przy mikrofonie) wręcza pamiątkową odznakę płk. w st. spocz. pil. Stanisławowi Nowakowi.

W tym roku pogoda sprawiła uczestnikom spotkania niezłego psikusa. Tuż po rozpoczęciu spotkania nad bydgoskie lotnisko nadciągnęły ciężkie chmury, zaczęło wiać, błyskać się, grzmieć i po chwili lunął rzęsisty deszcz. Na szczęście organizatorzy, wspólnie z uczestnikami spotkania, sprawnie zdążyli zamocować boczne kurtyny namiotu, które osłoniły stoły, potrawy i uczestników przed zmoknięciem. Jednak taka aura nie popsuła wspaniałej atmosfery spotkania i jeszcze bardziej zacieśniła koleżeńskie więzi, ponieważ wszyscy zmuszeni byli przebywać blisko siebie pod zadaszeniem :-)

Strugi deszczu spływające z zadaszenia namiotu.

Uczestnicy spotkania schronieni przed deszczem.

Menu dla uczestników spotkania przygotowała obsługa cateringowa restauracji TANGO z Bydgoszczy. Pod funkcjonalnym namiotem z przystrojonymi stołami serwowana była grochówka, bigos, potrawy z grilla. Dostępne były również ogórki kiszone, swojski smalec, chleb wiejski, kawa, herbata, napoje, a dla amatorów słodkości przygotowana została pyszna szarlotka swojskiego wypieku. Takiej szarlotki w żadnej cukierni się nie kupi, o czym zapewniali uczestnicy tegorocznego spotkania :-)

Uczestnicy spotkania.

Uczestnicy spotkania i tym razem, pomimo deszczowej i wietrznej pogody, potrafili stworzyć bardzo miłą koleżeńską atmosferę okazując zadowolenie ze spotkania, delektując się wspólnymi rozmowami, jak również smacznymi potrawami. Przy snującej się w tle muzyce z głośników spotkanie trwało do późnego wieczora.

Zarząd Stowarzyszenia serdecznie dziękuje wszystkim uczestnikom spotkania za przybycie i  udział w świętowaniu kolejnej rocznicy utworzenia Stowarzyszenia.

Do następnego spotkania :-)

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć ze spotkania zamieszczonych w [ Galerii foto ].