Home - strona główna Stowarzyszenia2KOP.pl. płk rez. mgr inż. Krzysztof Załóg
Bydgoszcz, 04.06.2015 r.
Ostatnia aktualizacja danych: 04.06.2015 r.

Fotoreportaż
z IX Międzynarodowej Wystawy Air Fair 2015
29.05.2015 r.

( Zdjęcia: Czesław Hrut, Tomasz Surwiński i Marcin Tycner )

Air Fair 2015. W dniach 29-30 maja na terenie Wojskowych Zakładów Lotniczych nr 2 w Bydgoszczy odbyła się IX edycja Międzynarodowej Wystawy Air Fair 2015. Air Fair to przede wszystkim pokaz i targi techniki lotniczej, podczas którego można się zapoznać z bliska ze statkami powietrznymi. Swoje konstrukcje i rozwiązania techniczne zaprezentowało w tym roku 116 firm. Podczas Wystawy przedstawione zostały zdolności Polskiej Grupy Zbrojeniowej, największego koncernu zbrojeniowego w tej części Europy. Główną atrakcją były samoloty bezzałogowe. WB Electronics zaprezentowała znany już wcześniej bezzałogowiec FlySAR, lecz w całkiem nowej wersji obserwacyjnej. Wojskowe Zakłady Lotnicze nr 2 w Bydgoszczy chwaliły się zaś dronem, który służy zarówno lotnictwu cywilnemu, jak i wojskowemu. Istniała możliwość wejścia do kokpitu samolotów i śmigłowców.

Pierwszy dzień Wystawy połączony został z uroczystością wmurowania kamienia węgielnego pod budowę nowego hangaru dla samolotów transportowych i pasażerskich. Odbyło się też sympozjum poświęcone nowoczesności i bezpieczeństwu w lotnictwie. Były pokazy pojazdów będących na wyposażeniu armii oraz koncert orkiestry wojskowej. Podczas Wystawy AIR FAIR 2015 odbyła się premierowa prezentacja książki Tadeusza Henryka Rolskiego “OD P-XV DO P-51” patrona 22 Ośrodka Dowodzenia i Naprowadzania.

Wystawę odwiedzili przedstawiciele Ministerstwa Obrony Narodowej, Ministerstwa Spraw Wewnętrznych, Sztabu Generalnego, Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych, a także władze Województwa Kujawsko-Pomorskiego oraz Miasta Bydgoszczy.

Wystawę otwiera Prezes Zarządu - Dyrektor Naczelny WZL Nr 2 Leszek Walczak.

Dzięki uprzejmości i na zaproszenie Prezesa Zarządu - Dyrektora Naczelnego WZL Nr 2 Leszka Walczaka, kilku członków naszego Stowarzyszenia miało przyjemność uczestniczenia w uroczystości otwarcia i zwiedzania wystawy w dniu 29.05.2015 r. Z ramienia Stowarzyszenia Żołnierzy, Pracowników i Sympatyków 2 KOP wystawę zwiedzali m.in. :

• Prezes Stowarzyszenia płk rez. Krzysztof Załóg;
  • Zastępca Prezesa ppłk rez. Czesław Hrut;
  • Skarbnik Stowarzyszenia ppłk w st. spocz. Henryk Nazarewicz;
  • Członek Zarządu Stowarzyszenia st. chor. sztab. w st. spocz. Adam Pawłowski
  • Członkowie Stowarzyszenia:
    • płk pil. Mirosław Łusiarczyk;
    • ppłk w st.spocz. Stanisław Bober;
    • ppłk w st.spocz. Marian Jaroszewicz;
    • ppłk rez. Roman Pacanowski;
    • ppłk rez. Jacek Popowicz;
    • st. chor. sztab. w st. spocz. Tomasz Suwiński.

W gotowości do zwiedzania - drużyna Stowarzyszenia.

Prezes ma ochotę na lot super lekkim samolotem.

Z-ca Prezesa woli przejażdżkę czołgiem.

W kabinie Herkulesa.

Statki powietrzne Sił Powietrznych.

Wypiekaliśmy też toruńskie pierniki.