Home - strona główna Stowarzyszenia2KOP.pl. płk rez. mgr inż. Krzysztof Załóg
Bydgoszcz, 05.10.2014 r.
Ostatnia aktualizacja danych: 05.10.2014 r.

Fotoreportaż
z wyjazdu na Centralny Poligon Sił Powietrznych Ustka
w dniu 01.10.2014 r.

( Zdjęcia: Krzysztof Załóg, Czesław Hrut i Adam Pawłowski )

Anakonda - 2014.

“ANAKONDA-14 to największe, cykliczne ćwiczenie Sił Zbrojnych RP o połączonym charakterze, prowadzone w układzie międzynarodowym. Na poligonie pod Ustką przeprowadzono symulowaną obronę wybrzeża, podczas której żołnierze przećwiczyli strzelanie bojowymi rakietami przeciwlotniczymi. Na tym etapie ćwiczenia w jednym miejscu można było bezpośrednio obserwować współdziałanie trzech rodzajów Sił Zbrojnych RP: Marynarki Wojennej, Sił Powietrznych oraz Wojsk Lądowych.”

Zarząd Stowarzyszenia ŻPiS 2 KOP nie przegapił takiej okazji i członkowie stowarzyszenia mogli na żywo obejrzeć zmagania poligonowe. Dzięki dużemu zaangażowaniu V-ce prezesa ppłk. rez. Czesława Hruta uzyskaliśmy zgodę na uczestnictwo w Dniu Obserwatora na poligonie Ustka. Wspólnie z grupą sympatyków Stowarzyszenia z MBroker (razem 32 osoby) w dniu 1 października o godzinie 5.00 z pod klubu “Logistyk” wyruszyliśmy autobusem na strzelania. Po ponad czterogodzinnej podróży zameldowaliśmy się na stanowisku ogniowym nr 6 na Centralnym Poligonie Sił Powietrznych w Ustce. Kierownik wycieczki ppłk rez. Czesław Hruta udzielił instruktażu i przedstawił program strzelań.

Kierownik wycieczki przedstawia plan strzelań.

Wycieczka z Bydgoszczy.

Uczestnicy wycieczki zajęli dogodne do obserwacji miejsca na plaży i w napięciu oczekiwali niszczenia celów powietrznych. Dwa dywizjony rakietowe 3. Warszawskiej Brygady Rakietowej Obrony Powietrznej odpowiadały za zwalczanie wrogich samolotów, które usiłowały zdestabilizować i zdemoralizować siły broniące, by następnie wspierać z powietrza operację lądowania desantu na plażę.

Miejsce obserwacji.

Przeciwlotnicy użyli zestawów Newa. Po namierzeniu wrogiego samolotu i pocisku, który wypuścił, przeciwlotnicy wystrzeliwali rakiety ziemia-powietrze. Osiągały one cel w odległości średnio kilkunastu kilometrów od wybrzeża. Równie skuteczni byli operatorzy przenośnych zestawów GROM celujący do śmigłowców (rolę “wolno lecącego obiektu” odegrał niewielki bezzałogowy samolot “Szogun”)

Dobrze radzili sobie także piloci samolotów SU-22 z 21 Bazy Lotnictwa Taktycznego w Świdwinie, którzy zbombardowali cele zakotwiczone na morzu. Następnie samoloty ostrzelały z działek kalibru 23 mm zakotwiczone przy brzegu tarcze. Z kolei ratowniczy śmigłowiec wojsk lądowych W-3R ewakuował rannego z rejonu objętego działaniami bojowymi.

Po zakończeniu tego etapu ćwiczenia nastąpiła przerwa w działaniach, którą wykorzystaliśmy na konsumpcję pysznej wojskowej grochówki.

Kuchnia polowa czeka na wydmie.

Nad morzem grochówka smakuje najlepiej.

Następnym punktem programu było zwiedzanie statycznej ekspozycji sprzętu biorącego udział w ćwiczeniu wystawionego na poligonowym lotnisku.

Samoloty bezzałogowe tzw. drony.

Sprzęt przeciwlotniczy.

Odjeżdżamy na drugą część ćwiczenia.

O godz. 14.30 rozpoczął się drugi, bardzo widowiskowy etap ćwiczenia. W tym czasie pododdziały wojsk lądowych, w składzie między innymi 1. batalionu zmechanizowanego 7. Brygady Obrony Wybrzeża, zajęły pozycje obronne i dozorowały wyznaczone odcinki wybrzeża morskiego, przygotowując się tym samym do odparcia ewentualnego ataku wroga od strony morza. Tak rozpoczął się kolejny epizod manewrów “Anakonda-14”, które obserwował m.in. gen. broni pilot Lech Majewski, Dowódca Generalny Rodzajów Sił Zbrojnych oraz Dowódca Operacyjny Rodzajów Sił Zbrojnych gen. broni Marek Tomaszycki.

O wyznaczonej porze na plażę w Ustce, z okrętów transportowo-minowych wysadzony został desant morski przeciwnika osłaniany kluczem samolotów Su-22.

Desant w drodze na plażę.

Z transportowców zostały wystrzelone ładunki wydłużone, które doprowadziły do detonacji pól minowych i utorowały drogę desantowi. Mimo oporu stawianego przez wojska “Wislandii”, z pokładów dwóch jednostek zjechały bojowe wozy piechoty i wypełnione wrogimi żołnierzami pływające transportery PTS , które dotarły do brzegu.

Desant rozpoczęty.

Po intensywnej wymianie ognia żołnierze “Wislandii” musieli opuścić wzniesione na plaży umocnienia i wycofać sprzęt. Wrogie siły wyparły ich w głąb lądu. Choć desantu nie udało się zatrzymać, to niedługo potem doszło do kontrnatarcia.

Desant już na plaży.

Po zakończeniu tego etapu ćwiczenia doszło do spotkania przedstawicieli Zarządu Stowarzyszenia z Kierownikiem ćwiczenia Dowódcą Operacyjnym Rodzajów Sił Zbrojnych gen. broni Markiem Tomaszyckim oraz Zastępcą Kierownika Ćwiczenia ds. działań taktycznych i ogniowych na CP SP USTKA gen. bryg. pil. Tomaszem Drewniakiem.

W pokazie możliwości i współdziałania wojsk rozgrywanym epizodom ćwiczenia przyglądało się ponad 100 zaproszonych gości oraz blisko 30 przedstawicieli mediów.

Spotkanie z kierownictwem ćwiczenia ANAKONDA 14.

W drodze powrotnej uczestnicy wycieczki zapragnęli świeżej i wędzonej rybki. Niezły utarg miał tego dnia sklep-hurtownia w Ustce.

Wybór smacznych rybek był ogromny.

Pełni wrażeń zawitaliśmy do Bydgoszczy około 22.00 z postanowieniem “do następnych strzelań”.