Home - strona główna Stowarzyszenia2KOP.pl. ppłk rez. mgr inż. Czesław Hrut
Bydgoszcz, 30.06.2014 r.
Ostatnia aktualizacja danych: 30.06.2014 r.

Fotoreportaż
ze spotkania koleżeńskiego z okazji Święta Stowarzyszenia Żołnierzy Pracowników i Sympatyków 2.KOP w dniu 06.06.2014 r.

( Zdjęcia: Czesław Hrut i Krzysztof Załóg )

W dniu 6 czerwca 2014 r. na terenie gościnnego Aeroklubu Bydgoskiego odbyło się spotkanie koleżeńskie z okazji zbliżającej się 7. rocznicy założenia Stowarzyszenia Żołnierzy, Pracowników i Sympatyków 2. Korpusu Obrony Powietrznej. Święto Stowarzyszenia ustanowione jest na 6 lipca.

Przed rozpoczęciem spotkania każdy z uczestników otrzymał okolicznościowy buton. W spotkaniu uczestniczyło 50 osób.

Znaczek okolicznościowy.

Catering dla uczestników spotkania przygotowała obsługa cateringowa restauracji TANGO z Bydgoszczy. Pod funkcjonalnym namiotem z przystrojonymi stołami serwowano pyszną i pożywną zupę grochową, bigos i potrawy z grilla: kiełbasę, boczek, karkówkę oraz kaszankę z cebulką i jabłkiem. Dostępne były również ogórki kiszone, swojski smalec, chleb wiejski, kawa, herbata, napoje. Same pyszności, a że pogoda w tym dniu dopisała, więc tym bardziej atmosfera świątecznego spotkania stworzyła się koleżeńska, miła i sympatyczna.

Dla umilenia spotkania oprawę muzyczną zapewnił Zbigniew Świtoniak.

Catering i namiot gotowe do rozpoczęcia spotkania.

Wśród zaproszonych gości na spotkanie przybyli:

• Mecenas Stowarzyszenia Krzysztof Sosnowski, Prezes Zarządu firmy M Broker Ubezpieczeniowy Sp z o.o.;
  • ks. płk Zenon Surma, Dziekan Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych;
  • Mecenas Stowarzyszenia płk rez. Alfred Załużny;
  • płk pil. Mirosław Łusiarczyk, były Dowódca 22. ODN.

O godzinie 16:30, jako pierwszy, głos zabrał Prezes Stowarzyszenia płk rez. Krzysztof Załóg. Po przywitaniu uczestników Prezes przedstawił informacje o zrealizowanych przedsięwzięciach w pierwszym półroczu 2014 roku.

Prezes Stowarzyszenia płk rez. Krzysztof Załóg wita uczestników spotkania.

Członkowie wysłuchują wystąpienia Prezesa. W tle: baner Stowarzyszenia ŻPiS 2.KOP.

Bardzo miłą częścią wystąpienia Prezesa było złożenie i wręczenie życzeń dla członków-jubilatów, którzy w pierwszym półroczu 2014 r. ukończyli 80 lat i więcej.

Na spotkaniu obecni byli czcigodni jubilaci:

• płk w st. spocz. Zenon Szymańczak - skończył 86 lat;
  • ppłk w st. spocz. Stanisław Kowalski – skończył 86 lat;
  • płk w st. spocz. pil. Stanisław Szajczyk - skończył 80 lat.

Po wręczeniu życzeń przez Prezesa wszyscy uczestniczy spotkania na stojąco zaśpiewali dostojnym jubilatom “100 lat”, a następnie odegrany został “Marsz Lotników”.

Jubilatom jeszcze raz życzymy dużo zdrowia i wszelkiej pomyślności.

Prezes Stowarzyszenia płk rez. Krzysztof Załóg wręcza życzenia jubilatom.

Nasi jubilaci z Prezesem Stowarzyszenia.
Nasi jubilaci z Prezesem Stowarzyszenia. Od lewej: płk w st. spocz. Zenon Szymańczak, ppłk w st. spocz. Stanisław Kowalski, płk w st. spocz. pil. Stanisław Szajczyk, Prezes Stowarzyszenia płk rez. Krzysztof Załóg.

Na zakończenie oficjalnej części spotkania odczytane zostały życzenia dla Stowarzyszenia od Kujawsko-Pomorskiego Zarządu Wojewódzkiego Związku Żołnierzy Wojska Polskiego. Życzenia odczytał i Prezesowi Stowarzyszenia wręczył płk w st. spocz. Edmund Łączy. Dziękujemy serdecznie.

Płk w st. spocz. Edmund Łączny odczytuje życzenia dla Stowarzyszenia.
Płk w st. spocz. Edmund Łączny odczytuje życzenia dla Stowarzyszenia od Kujawsko-Pomorskiego Zarządu Wojewódzkiego Związku Żołnierzy WP.

Na zakończenie części oficjalnej spotkania Prezes Stowarzyszenia życzył wszystkim uczestnikom miłej atmosfery i udanej zabawy. Nastała więc pora chyba najbardziej oczekiwana przez wszystkich uczestników, jaką są wspólne koleżeńskie rozmowy. Dzięki talentowi wokalnemu i instrumentalnemu Zbyszka Świtoniaka świetna muzyka przyjemnie snuła się z głośników. Czasami członkowie włączali się do śpiewu znanych utworów i nawet nieźle nam to wychodziło.

Przy instrumencie Zbigniew Świtoniak.

Pogoda przez cały czas spotkania była bardzo ładna, więc chętnych do wspólnych zdjęć w plenerze nie brakowało. Miło było spotkać się i zrobić wspólne zdjęcie z członkami Stowarzyszenia mieszkającymi kilkaset kilometrów od Bydgoszczy. Specjalnie na nasze spotkanie przyjechali:

• płk rez. Zbigniew Parol;
  • płk rez. pil. Bogdan Wójcik;
  • płk rez. Zygmunt Salata;
  • płk rez. Józef Jarosławski.

Dziękujemy serdecznie za przyjazd na spotkanie i już zapraszamy na następne w dniu 19 września br.

Członkowie Stowarzyszenia z daleka w towarzystwie członków miejscowych.
Członkowie Stowarzyszenia z daleka w towarzystwie członków miejscowych. Od lewej: Prezes Stowarzyszenia płk rez. Krzysztof Załóg, płk rez. pil. Bogdan Wójcik, płk rez. Zygmunt Salata, płk rez. Wiesław Telep, płk rez. Józef Jarosławski. W przysiadzie: ppłk rez. Marian Jaroszewicz.

Pod namiotem.

W imieniu Zarządu Stowarzyszenia dziękujemy wszystkim uczestnikom za przybycie i udział w spotkaniu.

Do następnego spotkania.

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć ze spotkania zamieszczonych w [ Galerii foto ].