Home - strona główna Stowarzyszenia2KOP.pl.

2. Korpusu Obrony Powietrznej
Rok 1994

[ 1993 ]   [ Spis treści ]   [ 1995 ]

10 stycznia

Odznaka 2 plm.Decyzją Ministra Obrony Narodowej (rozf. z dniem 31.12.1993 r.), oraz rozkazem dowódcy 2. KOP nr 2 z dnia 10.01.1994 r., rozformowano 2. pułk lotnictwa myśliwskiego “Kraków” (JW 1452) stacjonujący w Goleniowie. Ostatni uroczysty apel pułku i pożegnanie ze sztandarem odbyło się 10 stycznia 1994 roku. W ciągu 49 lat jego istnienia należał do przodujących w Wojskach Lotniczych. Za osiągnięcia w 1945 roku wyróżniony został Krzyżem Virtuti Militari V Klasy, a w trzydzieści lat później Krzyżem Komandorskim Orderu Odrodzenia Polski.

Pierwszym dowódcą pułku został płk pil. Józef Smaga, ostatnim ppłk dypl. Ryszard Wilantewicz. Piloci pułku szkolili się na samolotach typu Po-2, Ił-2, Ił-10, od 1956 r. do 1965 r. na Lim 2 i Lim 5 a od października 1965 r. na MiG-21.

14 stycznia

X-lecie Składnicy Sprzętu Lotniczo-Technicznego (rozkaz dowódcy 2. KOP nr 3 z dnia 14.01.1994 r.). SSLT powstała na podstawie Zarządzenia Szefa Sztabu WOPK nr Pf 665 z dnia 28.09.1993 roku. Po reorganizacji, w maju 1992 roku, weszła w skład 2. Bazy Lotniczej w Bydgoszczy. Na uroczystości X-lecia SSLT obecny był jej pierwszy dowódca ppłk Waldemar Etter.

Styczeń

W II połowie stycznia 4. Gdyńska Brygada Rakietowa OP gościła korespondentów Wiraży i Przeglądu Wojsk Lotniczych i Obrony Powietrznej. Jak zaznaczył szef WRiA WLOP gen. bryg. Franciszek Żygis, celem spotkania było wypracowanie rozwiązań, które przyniosą konkretne efekty dotyczące popularyzacji dorobku i osiągnięć Wojsk Rakietowych. W dyskusji aktywnie uczestniczyli m. inn. ppłk Lesław Strożak z 2. KOP, mjr Zenon Cegłowski z 79 spr OP, ppłk Arkadiusz Zawisza z 1. BR OP, mjr Marek Hoffman z redakcji Wiraże.

Mjr Marek Hoffman w imieniu szefa Zespołu Redakcyjno-Wydawniczego WLOP płk. Apoloniusza Siekańskiego i redaktora naczelnego Wiraży płk. Tomasza Viewegera, przekazał ocenę stanu współpracy poszczególnych jednostek z redakcją. Na koniec, gen. bryg. Franciszek Żygis wręczył nagrody rzeczowe najaktywniejszym nieetatowym korespondentom. Otrzymali je ppłk Henryk Olszewski z CSS WR i mjr Jerzy Kufel z 26. BR OP.

Luty

Odznaka BL.

W Warszawie odbyła się 37 Konferencja Bezpieczeństwa Lotów. Lotnicy stanęli przed trudnym pytaniem - co dalej? O trudnościach wiedzą wszyscy. Przy każdym poruszanym temacie, zabierający głos piloci 2. KOP wskazywali na zagrożenia w bezpiecznym lataniu i obsłudze statków powietrznych. Pomimo wielu trudności piloci 2. KOP wykonali zadania szkoleniowe bardzo dobrze i zostali wyróżnieni przez dowódcę WLOP Pucharem Przechodnim BL:

• 9 pułk lotnictwa myśliwskiego m. Zegrze - po raz drugi;
  • 41 pułk lotnictwa myśliwskiego m. Malbork - po raz drugi.

23 marca

Obchodzony 23 marca Światowy Dzień Meteorologii zbiegł się w tym roku z 75 rocznicą powstania Polskiej Służby Hydrometeorologicznej. W ramach uroczystości przebiegających pod hasłem “Obserwacja pogody i klimatu”, w przeddzień święta w Klubie Garnizonowym odbyło się seminarium na ten temat. Jej gospodarzem był dowódca 2. KOP gen. bryg. pil. Mieczysław Walentynowicz.

Trafne prognozy wojskowych synoptyków owocują dzisiaj współpracą z Zakładem Klimatologii Uniwersytetu im. Mikołaja Kopernika w Toruniu. Podwładni ppłk. Stanisława Różańskiego od dwóch już lat korzystają z osiągnięć Zakładu i jednocześnie prowadzą tam zajęcia z zakresu meteorologii dynamicznej i synoptycznej.

Marzec

Zgodnie z planem zamierzeń Szefostwa Wojsk Rakietowych i Artylerii WLOP, ma marcu przeprowadzono ćwiczenie w 26. BR OP m. Gryfice. Obejmowało ono planowanie i prowadzenie osłony wojsk operacyjnych i lotnictwa myśliwsko-bombowego w obronie przez wojska rakietowe, lotnictwo myśliwskie i inne współdziałające rodzaje wojsk.

Decyzji dowódcy Brygady wysłuchał dowódca 2. KOP - gen. bryg. pil. Mieczysław Walentynowicz. Ćwiczenie prowadził szef Wojsk Rakietowych i Artylerii WLOP - płk dypl. Franciszek Żygis. Ogólna ocena za ćwiczenie (wg zgodnej oceny płk. Franciszka Żygisa i szefa WRiA 2. KOP płk. Wiesława Warylewskiego) - ponad dobra.

06 kwietnia

W dniach od 06 do 08 kwietnia 1994 r. w 78. pr OP m. Mrzeżyno, odbył się kurs instruktorsko-metodyczny dowódców baterii, eskadr i dywizjonów. Po raz pierwszy w 2. KOP z uczestnikami kursu zostały przeprowadzone specjalne zajęcia praktyczne p.t. “Szkoły przeżycia”. Zajęcia zostały przygotowane przez przedstawiciela 4. BR OP mjr. Marka Romanowskiego.

Uczestnicy kursu przed sztabem 78. pr OP m. Mrzeżyno.
Uczestnicy kursu przed sztabem 78. pr OP m. Mrzeżyno - 06-08.0.1994 r.

28 kwietnia

Zgodnie z Planem zasadniczych przedsięwzięć 2. KOP, w dniach od 28 kwietnia do 12 maja 1994 r., odbyły się krótkotrwałe ćwiczenia żołnierzy rezerwy z 111., 116., 117., 5. i 17. baterii armat przeciwlotniczych. Ćwiczenia zakończone zostały strzelaniami bojowymi na poligonie w Ustce. Sprawdzian ogniowy wykazał bardzo dobrą skuteczność przyjętych form nauczania i przyspieszonego zgrywania obsług. Ocena ogólna - bardzo dobra - to efekt pełnego zaangażowania się w proces szkolenia żołnierzy rezerwy.

09 maja

Na stadionie WKS Zawisza w Bydgoszczy odbyła się przysięga garnizonu Bydgoszcz. W uroczystości udział wzięli:

• Dowódca Pomorskiego Okręgu Wojskowego - gen. dyw. T. Bazydło;
  • Dowódca 2. Korpusu Obrony Powietrznej - gen. bryg. pil. M. Walentynowicz;
  • Biskup Polowy WP ks. gen. dyw. L. Sławoj Głódź.

Przysięga - stadion WKS Zawisza - Bydgoszcz 1994r.

Żołnierze różnych formacji stanęli w jednym szeregu i dopełnili tego najwyższego aktu swojej służby w obecności licznie przybyłych członków rodzin i mieszkańców Bydgoszczy.

22 maja

Ćwiczenie KARAT’94. Po raz pierwszy zorganizowano ćwiczenie podczas którego zwalczano cele powietrzne we wspólnej strefie ognia WRiA i LM. W trakcie ćwiczenia zaprezentowano zmodernizowany PZR S-125 Newa-SC, strzelał dywizjon dowodzony przez ppłk. Edwarda Mazura. Ćwiczenie obserwował Prezydent RP Lech Wałęsa.

Poligon Ustka, ćwiczenie KARAT-94.
Poligon Ustka, ćwiczenie KARAT-94. Zdjęcie pamiątkowe z poligonu, obsługa dywizjonu ppłk. Edwarda Mazura i Prezydent RP Lech Wałęsa.

26-27 maja

W dniach 26-27 maja 1994 r. odbyła się trzecia część Przeglądu Amatorskiej Twórczości Artystycznej WLOP - Festiwal Twórczości Dziecięcej w Gryficach, pod patronatem Stowarzyszenia Rodzina Wojskowa WLOP. W Festiwalu udział wzięło 267 wykonawców i 55 instruktorów.

Nagrody, ufundowane przez dowódcę WLOP przyznano:

• ABRAKADABRA - Klub Garnizonowy Mirosławiec;
  • TARANTULE - Klub Garnizonowy Gryfice;
  • TRIO - Lipowiec;
  • SMOCZKI WAWELSKIE - Klub Garnizonowy Kraków Balice;
  • Teatr BAJ - Klub Garnizonowy Świdwin;
  • Ola Zawrzykaj - Klub Garnizonowy Mierzęcice;
  • Ewelina Malicka - Klub Garnizonowy Mierzęcice;
  • Kamila Wasiszek - Klub Garnizonowy Mrzeżyno;
  • IMPULS - Klub Garnizonowy Zegrze Pomorskie;
  • OMEN - Klub Garnizonowy Świdwin;
  • SABO - Klub Garnizonowy Biała Podlaska;
  • TĘCZOWA GROMADA - Klub Garnizonowy Świdwin;
  • TARA - Klub Garnizonowy Mierzęcice.

18 czerwca

18 czerwca o godzinie 10-tej na placu Starego Rynku w Bydgoszczy odbyła się uroczystość wręczenia 2. Bazie Lotniczej sztandaru i nadania jej imienia “Bydgoszcz”.

W uroczystości uczestniczyły: orkiestra i kompania reprezentacyjna Pomorskiego Okręgu Wojskowego, orkiestra pułku z Powidza oraz pododdziały i kompania honorowa 2. Bazy Lotniczej.

Przybyli zaproszeni goście w osobach: Minister stanu w kancelarii prezydenta RP Mieczysław Wachowski, Biskup Polowy WP ks. gen. dyw. Sławoj Leszek Głódź, dowódca 2. KOP gen. bryg. pil. Mieczysław Walentynowicz, dowódca 2. Bazy Lotniczej ppłk dypl. nawig. Jan Madejski, prezydent Bydgoszczy Edwin Warczak i inni.

Sztandar dla 2. BL.

W imieniu Prezydenta RP sztandar przekazał dowódcy 2. BL minister Mieczysław Wachowski. W trakcie trwania uroczystości nad miastem przeleciały samoloty MiG-23.

Czerwiec

Wojewoda dr W. Giziński w Sali Tradycji 2. KOP.
Wojewoda bydgoski dr Włodzisław Giziński w Sali Tradycji 2. KOP.

W pierwszych dniach czerwca, na zaproszenie dowódcy 2. KOP gen. bryg. pil. Mieczysława Walentynowicza, z wizytą w sztabie 2. KOP przebywał wojewoda bydgoski dr Włodzisław Giziński.

26 lipca

Decyzją Ministra Obrony Narodowej nr 85 z dnia 26.07.1994 r. płk Ryszard Wilantewicz został wyznaczony na stanowisko zastępcy dowódcy 2. KOP.

Płk Ryszard Wilantewicz.
Płk Ryszard Wilantewicz - zastępca dowódcy 2. KOP.

Rozkazem Ministra Obrony Narodowej nr Pf 71, płk Marian Dering został wyznaczony na stanowisko szefa Oddziału Wojsk Rakietowych i Artylerii 2. KOP.

15 sierpnia

Z okazji Dnia Wojska Polskiego, we wszystkich jednostkach korpusu, odbyły się uroczyste akademie, wieczornice i apele.

Dzień Wojska Polskiego w sztabie 2. KOP.

Za włożony trud i wysiłek oraz wieloletnią nienaganną służbę wojskową wyróżnieni zostali:

• Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski:
    • płk Stanisław Nowak.

• Złotym Krzyżem Zasługi Po Raz Drugi:
    • płk Stanisław Złotogórski.

• Złotym Krzyżem Zasługi:
    • płk Zbigniew Parol;
    • mjr Tomasz Siłka.

• Srbrnym Krzyrzem Zasługi Po Raz Drugi:
    • mjr Jan Bochyński.

• Srebrnym Krzyżem Zasługi:
    • mjr Władysław Klimczuk;
    • st. sierż. Leopold Pomes.

• Brązowym Krzyżem Zasługi:
    • mjr Jerzy Gronek.

• Złotym Medalem za Zasługi dla Obronności Kraju:
    • płk Mieczysław Kaczmarek;
    • ppłk Jerzy Girndt;
    • ppłk Leszek Chumek.

22 sierpnia

W dniach 01 - 22.08.1994 r. zostały przeprowadzone zintegrowane strzelania bojowe pododdziałów osłonowych Strzała-2M i PKM-2 z 4. i 26. BR OP na poligonie w Ustce. Pododdziały wykonały strzelania bojowe na ocenę 4,86.

Dowódca 2. KOP na poligonie w Ustce.

Niżej wymienionych, odpowiedzialnych za proces szkolenia pododdziałów, zarówno w garnizonach jak i poligonie, dowódca 2. KOP wyróżnił (rozkaz nr 40 z dnia 05.09.1994r.):

• ppłk Andrzej Kubiak;
  • ppłk Bernard Sawiski;
  • kpt. Waldemar Szlajera;
  • st. chor. Bogdan Nite;
  • st. chor. Piotr Krzemiński.

25 sierpnia

Rozkazem nr Pf 37 z dnia 25.08.1994 r., dowódca 2. KOP nakazał zmianę dyslokacji 83 krt m. Darzewo do 9 plm m. Zegrze Pomorskie.

28 sierpnia

Uroczystości Świeta Lotnictwa Polskiego rozpoczęły się Mszą Świętą w kościele garnizonowym, następnie pod pomnikiem Poległych Lotników odbył się apel pamięci w którym uczestniczyła kadra zawodowa, pracownicy wojska, żołnierze służby zasadniczej oraz absolwenci byłej Szkoły Podoficerów Lotnictwa dla Małoletnich i seniorzy lotnictwa.

Święto Lotnictwa Polskiego - Bydgoszcz - 1994 r.

Goście i zgromadzona publiczność obejrzała na lotnisku pokazy akrobacji powietrznych, wystawę sprzętu i uzbrojenia lotniczego. Na koniec odbył się wielki festyn lotniczy.

Sierpień

Na podstawie Decyzji MON nr 82 z dnia 22.08.94 r. w sztabie 2. KOP odbyło się zebranie oficerskie na którym dokonano wyboru męża zaufania. Na 2-letnią kadencję powtórnie został wybrany ppłk dypl. Henryk Nazarewicz.

Po raz kolejny piloci 2. KOP z powodzeniem wykonywali zadania na drogowym odcinku lotniskowym. Ćwiczenia obserwował dowódca WLOP gen. dyw. pil. Jerzy Gotowała w obecności dowódcy Sił Powietrznych Szwecji gen. broni Larsa Erika Englunda. W ćwiczeniu brali udział piloci z:

• 9 plm: por. Leszek Małachowski i por. Robert Maj;
  • 28 plm: mjr Ireneusz Bijata i por. Krzysztof Smater;
  • 41 plm: mjr Mirosław Sawczuk i kpt. Stanisław Jankiewicz.

01 września

Z okazji XX-lecia powstania 2. Brygady Radiotechnicznej, dowódca 2. KOP rozkazem nr 39 z dnia 01.09.1994 r., złożył serdeczne żołnierskie podziękowania za dotychczasową ofiarną służbę i pracę kadrze zawodowej, żołnierzom zasadniczej służby wojskowej i pracownikom wojska 2. BRt.

Za osiągnięcia w służbie 2. BRt była 4-krotnie wyróżniana w Dyrektywie Ministra Obrony Narodowej, a jej bataliony - wielokrotnie przez dowódcę WLOP i 2. KOP.

17 września

Odznaka 28. plm.28. pułk lotnictwa myśliwskiego obchodził swoją 42. rocznicę powstania. To 42 lata temu 17 września mjr pil. Wasyl Krymski - pierwszy dowódca sformowanego na mocy rozkazu MON nr 0096 z dnia 11.12.1951 r. 28. plm - zarządził zbiórkę składu osobowego jednostki. We rześniu 1953 roku pułk poddany został pierwszej inspekcji przez ówczesnego ministra Obrony Narodowej z wynikiem pozytywnym.

Szczególny dla pułku był rok 1979, kiedy to na uzbrojenie wprowadzone zostały, nazywane - na ówczesne czasy - mianem supertechniki samoloty MiG-23MP. W 1988 roku pułk uzyskał najwyższą ocenę w historii wojsk OPK z Inspekcji Sił Zbrojnych.

Tym razem święto pułku zbiegło się w czasie z pierwszą po wojnie wizytą amerykańskiej delegacji z 48. Skrzydła Taktycznego Lotnictwa Myśliwskiego Sił Powietrznych Stanów Zjednoczonych. W uroczystościach rocznicowych uczestniczył dowódca WLOP gen. dyw. pil. Jerzy Gotowała i szef sztabu WLOP gen. bryg. pil. Henryk Pietrzak (były dowódca 28. pułku w latach 1972-1977). W roli gospodarzy uczestniczyli dowódca 2. KOP i dowódca 28. plm ppłk dypl. pil. Ryszard Bruździak.

Za zasługi w służbie wojskowej, dowódca WLOP wyróżnił białą bronią z dedykacją ppłk. pil. Jerzego Bekusa, nagrody rzeczowe otrzymali: ppłk pil. Ryszard Bruździak, ppłk Benon Szymczak, ppłk Zenon Wolski, mjr pil. Paweł Kowalczyk, mjr Wiesław Kamiński, mjr Krzysztof Banasiuk, mjr Stanisław Kustra, kpt. pil. Włodzimierz Usarek i Jadwiga Rogowska.

Znak Honorowy SZ WP.
Delegacja z 48. Skrzydła Taktycznego Lotnictwa Myśliwskiego Sił Powietrznych Stanów Zjednoczonych z wizytą w 28. plm.

Dowódca WLOP wyróżnił także żołnierzy Sił Powietrznych Stanów Zjednoczonych w osobach: ppłk pil. Irving Halter, kpt. pil. Andrew Pope i sierż. Jody Snyder.

26 października

26 października 19. lotnicza eskadra holownicza obchodziła swoją 40. rocznicę powstania. Dzień ten jest obchodzony jako święto jednostki. Eskadra powołana została rozkazem MON nr 095 z dnia 23 sierpnia 1954 roku, z dniem 26.10.1954 w m. Świdwin. Od 9.05.1958 r eskadra bazuje w m. Słupsk.

Swoje pierwsze loty eskadra rozpoczynała na samolotach typ TU-2, Po-2, a następnie JŁ-12, LiM-2, TS-8 BIES, JAK-12 i JŁ-28. W 1979 r. zakończyły loty samoloty bombowe. Następne typy to Lim-5 do 1990 r., aktualne to JAK-40 i TS 11 Iskra.

Za wyniki w szkoleniu, pracy wychowawczej i utrzymanie wysokiej gotowości bojowej eskadra była wielokrotnie wyróżniana w tym:

• Medalem 40-lecia PRL;
  • Za zasługi dla LOP;
  • Za zasługi dla miasta Słupska;
  • Pucharem za duży wkład w rozwój miasta i regionu;
  • kilkakrotnie Pucharem za wysoki poziom BL.

Dowódcy eskadry: por. pil. Marian Niewczas, mjr pil. Ryszard Wisman, mjr pil. Zdzisław Strelał, ppłk mgr pil. Wojciech Stasiak (dowodził 16 lat), ppłk pil. Piotr Zatwarnicki i na dzień 26.10.1994 r., mjr pi. Henryk Gojlik.

Z okazji jubileuszu 40-lecia 19. lotniczej eskadry holowniczej dowódca 2. KOP wydał rozkaz nr 48 z dnia 28.10.94 r., wyróżniający kadrę eskadry.

Październik

Z okazji 25-lecia powstania Pomorskiego Okręgu Wojskowego zakończył się turniej piłki siatkowej kadry. W silnie obsadzonym turnieju nie zabrakło reprezentacji 2. KOP. Na obiekcie WKS Zawisza reprezentacja 2. KOP w składzie:

• ppłk Henryk Nazarewicz;
  • ppłk Ludwik Guzowski;
  • ppłk Marek Czarnecki;
  • mjr Andrzej Cieślak;
  • kpt. Ireneusz Mizerski;
  • ppor. Krzysztof Nowak;
  • St. kpr. pchor. Grzegorz Nazarewicz.

zdobyła I miejsce i Puchar Dowódcy POW.

Listopad

Za uzyskanie najlepszych wyników w szkoleniu i działalności służbowej w 1994 roku, Szef Sztaby Generalnego WP wyróżnił 2. Korpus Obrony Powietrznej Znakiem Honorowym Sił Zbrojnych WP

Znak Honorowy SZ WP.

Dowódca WLOP wyróżnił: 2. Brygadę Radiotechniczną i 9. pułk lotnictwa myśliwskiego, nadaniem miana:

• Przodującego batalionu - 22. brt;
  • Przodującego dywizjonu - 38. dr OP 26. BR OP;
  • Przodującej eskadry - 1. el 28. plm.

Dyplomem uznania: 41. dr OP 26. BR OP i 84 dd 4. BR OP.

Dowódca 2. KOP, rozkazem nr 51 z dnia 18.11.1994 r., dokonał oceny współzawodnictwa sportowego i wychowania fizycznego. Jednostki korpusu w 1994 roku zajęły następujące miejsca:

• W klasyfikacji Związków Taktycznych:
    • I miejsce - 4. BR OP;
    • II miejsce - 2. BRt;
    • III miejsce - 26. BR OP.

• W klasyfikacji oddziałów:<.li>
    • I miejsce - 28. plm;