Regionalne Centrum Informatyki Bydgoszcz otrzymało sztandar

wpis w: Fotoreportaże | 0

We wtorek 18 października na Starym Rynku w Bydgoszczy odbyła się uroczystość wręczenia sztandaru Regionalnemu Centrum Informatyki Bydgoszcz im. gen. bryg. prof. dr hab. Elżbiety Zawackiej, ps. „Zo”. Termin wybrano nieprzypadkowo. W tym dniu przypada Święto Wojsk Łączności i Informatyki oraz Święto bydgoskiego RCI.  Uroczystości zainaugurowano o godz. 9.00 mszą świętą w kościele garnizonowym pw. Matki Bożej Królowej Pokoju. Następnie, uczestnicy przeszli na Stary Rynek, gdzie  gen. bryg. Karol Molenda wręczył sztandar komendantowi Regionalnego Centrum Informatyki Bydgoszcz płk. Robertowi Stańczykowi. Rodzicami chrzestnymi sztandaru zostali: prezes Fundacji Generał Elżbiety Zawackiej – Dorota Zawacka-Wakarecy i płk w st. spocz. Krzysztof Załóg, prezes Stowarzyszenia Żołnierzy Pracowników i Sympatyków 2. Korpusu Obrony Powietrznej. W uroczystościach wzięli udział m.in. podsekretarz stanu w kancelarii Przewodniczącego Rady Ministrów Jarosław Wenderlich, wojewoda kujawsko-pomorski Mikołaj Bogdanowicz, wicemarszałek województwa kujawsko-pomorskiego Zbigniew Ostrowski i wiceprezydent Bydgoszczy Mirosław Kozłowicz oraz kadra i pracownicy Ministerstwa Obrony Narodowej, byli żołnierze i pracownicy centrum oraz jednostek tworzących RCI. Nadanie sztandaru to inicjatywa społeczna. Za zebranie funduszy odpowiedzialny był Społeczny Komitet Fundatorów Sztandaru dla Regionalnego Centrum Informatyki w Bydgoszczy.

zdjęcia Express Bydgoski