15 lat Stowarzyszenia Żołnierzy, Pracowników i Sympatyków 2. KOP

wpis w: Bez kategorii | 0

Niedługo minie 15 rocznica utworzenia Stowarzyszenia Żołnierzy, Pracowników i Sympatyków 2. KOP. Z tej okazji w dniu 28 maja zorganizowaliśmy spotkanie koleżeńskie na terenie gościnnego Aeroklubu Bydgoskiego. Jednym z podstawowych zadań Stowarzyszenia jest zachowanie od zapomnienia historii i tradycji 2. Korpusu Obrony Powietrznej. W czerwcu 15-lecie obchodzi również Stowarzyszenie na rzecz rozwoju Osiedla Błonie, z którym mamy podpisane porozumienie o współpracy i razem działamy na różnych płaszczyznach. Dlatego zaprosiliśmy ich do wspólnego świętowania. Nie wszyscy teraz wiedzą, że osiedle powstawało jako miejsce zamieszkania dla kadry bydgoskiego lotniska.

Do podniosłego nastroju nie dostosowała się pogoda. Zimno, deszczowo i porywisty wiatr. Przez moment istniała groźba odwołania imprezy. Silny podmuch porwał biesiadny namiot co ilustrują poniższe zdjęcie. Przy pomocy pierwszych zbierających się gości sytuacja została opanowana. Aura nie zniechęciła do wzięcia udziału w spotkaniu licznej rzeszy członków Stowarzyszenia. Razem z zaproszonymi gośćmi  świętowało 65 osób. Atmosfera była tak sympatyczna i gorąca, że trzeba było wyłączyć nagrzewnię w namiocie.

Spotkanie rozpoczęło przywitanie uczestników imprezy oraz zaproszonych gości, między innymi Pierwszego Honorowego Prezesa Stowarzyszenia gen. bryg. Mariana Deringa, Posła na Sejm RP p. Jana Szopińskiego, radnego m. Bydgoszcz p. Roberta Kufla, Przewodniczącego Rady Osiedla Błonie p. Krzysztofa Kołodziejczyka, Dziekana Inspektoratu Wsparcia SZ ks. ppłk. Stanisława Garbacika, Dyrektora Aeroklubu Bydgoskiego, przedstawiciela Regionalnego Centrum Informatyki Bydgoszcz, przedstawiciela 22. ODN. , Prezesa Koła nr 1 ZŻWP, Prezesa Stowarzyszenia „Żandarm”, Prezesa BKT Rowerowe Błonie. Następnie Prezes Stowarzyszenia wygłosił okolicznościowe przemówienie i wręczył pamiątkowe dyplomy za sympatyzowanie i wspieranie naszego Stowarzyszenia. Każdy uczestnik spotkania otrzymał pamiątkowy kubek i okolicznościowy znaczek.

Po 15-tu latach pilnowania naszych finansów zakończył swoją misję jako Skarbnik Stowarzyszenia kol. Henryk Nazarewicz. Dziękujemy za przestrzeganie dyscypliny finansowej i rzetelne wypełnianie obowiązków.

Po części oficjalnej była zupa krem ze szparagów i  grillowy poczęstunek (karkówka, kurczak i kiełbasa) oraz stosowne gorące i zimne napoje. Z pełnym żołądkiem niektórzy raźno ruszyli do tańców, jako że Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Osiedla Błonie reprezentowały głównie panie. Podkład muzyczny i taneczny przygotował Wiceprezes Czesław. Spotkanie było długo wyczekiwane, ponieważ ze względów pandemicznych od sierpnia ubiegłego roku nie organizowaliśmy takich imprez. Uczestnicy byli bardzo zadowoleni mimo niesprzyjających warunków pogodowych.

Najstarszy członek naszego Stowarzyszenia ppłk w st.spocz. Stanisław Kowalski skończył 94 lata i aktywnie uczestniczył w spotkaniu. Życzymy dużo zdrowia i oczywiście więcej niż sto lat.