Święto Lotnictwa Polskiego 2021

wpis w: Fotoreportaże | 0

W tym roku już w pełnej oprawie 26 sierpnia odbyły się uroczystości związane ze Świętem Lotnictwa Polskiego ustanowionym na pamiątkę zwycięstwa Franciszka Żwirki i Stanisława Wigury na międzynarodowych zawodach lotniczych odniesionego 28 sierpnia 1932 r. w Berlinie. Była kompania honorowa, orkiestra wojskowa, poczty sztandarowe. W Apelu Pamięci na bydgoskim Błoniu wzięli udział weterani, przedstawiciele wojska, wojewódzkich i lokalnych władz samorządowych oraz mieszkańcy. Jak co roku na zaproszenie Dowódcy 22. Ośrodka Dowodzenia i Naprowadzania, organizatora uroczystości, wzięła udział liczna delegacja SŻPiS 2. KOP. Później udaliśmy się do Parku 2 Korpusu Obrony Powietrznej, gdzie pod pod tablicą pamiątkową na cześć jednostek wojskowych Wojsk Lotniczych i Obrony Powietrznej i tablicą „Piloci bydgoskich jednostek lotnictwa wojskowego, którzy zginęli w katastrofach wykonując loty pod polskim niebem” złożyliśmy wiązankę kwiatów.