Święto Lotnictwa Polskiego

wpis w: Fotoreportaże | 0

W tym roku obchody Święta Lotnictwa Polskiego miały skromniejszy przebieg. Z powodu pandemii nie odbył się uroczysty apel z udziałem kompanii honorowej WP przy Pomniku Lotników na bydgoskim Błoniu. 28 sierpnia o godz. 10.00 w Kościele Garnizonowym została odprawiona Msza Święta w intencji żołnierzy i pracowników wojska służących w Siłach Powietrznych.

Zgodnie z tradycją Zarząd Stowarzyszenia złożył wiązankę kwiatów pod Pomnikiem Lotników Ziemi Bydgoskiej Poległych na Frontach II Wojny Światowej. O godz. 11.30 przeleciał nad nami samolot Aeroklubu Bydgoskiego. Honory polskim Lotnikom oddali również przedstawiciele 22 ODN, Prezydenta m. Bydgoszczy, Rady Osiedla Błonie, WZL nr 2, Bydgoskiego Klub Seniorów Lotnictwa i Koła nr 1 ZŻWP w Bydgoszczy.

TVP 3 Bydgoszcz przygotowała relację z tej uroczystości. Tutaj można ją zobaczyć https://youtu.be/GJKEbBX9eJc?t=548

Po uroczystości pod pomnikiem Lotników odwiedziliśmy nestora bydgoskiego lotnictwa wojskowego płk. w st. spocz. pil. Stanisława Szajczyka ,aby złożyć mu życzenia z okazji święta i życzyć dużo zdrowia.