Obchody 80. rocznicy wybuchu II wojny światowej

wpis w: Fotoreportaże | 0

Klub Pamięci Wołyńskiej Brygady Kawalerii przy Regionalnym Stowarzyszeniu Społeczno-Kulturalnym w Miedźnie zaprosił przedstawicieli naszego Stowarzyszenia na uroczyste obchody 80 rocznicy „Bitwy pod Mokrą”. Nasz kolega Tomasz SUWIŃSKI wnuk wachmistrza 3 szwadronu 12 Pułku Ułanów Podolskich  Wołyńskiej Brygady Kawalerii   został wyróżniony pamiątkowym odznaczeniem. Uroczystości w przededniu rocznicy bitwy przy udziale grup rekonstrukcyjnych rozpoczął Apel Poległych na cmentarzu w Miedźnie, gdzie pochowano 64 ułanów Brygady.

Bitwa pod Mokrą to jedno z pierwszych starć zbrojnych Wojska Polskiego podczas drugiej wojny światowej, które miało miejsce 1 września 1939 roku w pobliżu wsi Mokra,23 km na północny zachód od Częstochowy. Wołyńska Brygada Kawalerii pod dowództwem płk. Juliana Filipowicza powstrzymywała przez cały dzień niemiecką 4 Dywizję Pancerną gen. Reinhardta, wspieraną przez lotnictwo.

Dalsze uroczystości odbywały się w miejscu walk 2. Dywizjonu Artylerii Konnej, gdzie została odprawiona polowa Msza św. i odsłonięto pamiątkową tablicę. Kompanię honorową wystawił 12 batalion dowodzenia Ułanów Podolskich ze Szczecina.

Po oficjalnych uroczystościach nastąpiły spotkania potomków ułanów biorących udział w bitwie oraz kół i stowarzyszeń kultywujących tradycje Wołyńskiej Brygady Kawalerii. Wszyscy podziwiali organizatorów za przygotowanie tak wspaniałej imprezy.

Kolega Tomasz Suwiński w rozmowie z ułanem Wołyńskiej Brygady Kawalerii.

W podziękowaniu za zaproszenie na obchody 80 rocznicy „Bitwy pod Mokrą” Prezes Klubu Pamięci Wołyńskiej Brygady Kawalerii przy Regionalnym Stowarzyszeniu Społeczno-Kulturalnym w Miedźnie otrzymał od nas pamiątkowy grawerton.

W dniu 1 września odbyły się oficjalne obchody 80 rocznicy „Bitwy pod Mokrą” organizowane przez Wójta Gminy Miedźno pod patronatem Prezydenta RP.

W rocznicę wybuchu II wojny światowej w Mokrej, w miejscu jednego z pierwszych starć zbrojnych Wojska Polskiego sprzed 80. lat, żołnierze 13. Śląskiej Brygady OT złożyli przysięgę wojskową.

Po Przysiędze odbył się Apel Poległych pod pomnikiem Bohaterów Bitwy pod Mokrą. Rzesze zgromadzonych uczestników uroczystości oczekiwały na najbardziej widowiskowy punkt programu, czyli na inscenizację Bitwy przeprowadzoną przez grupy rekonstrukcyjne z Polski i Niemiec. Było co oglądać; odparte ataki niemieckie na pozycje Brygady oraz szarże ułanów.