Spotkanie opłatkowe Stowarzyszenia 12.12.2018 r.

wpis w: Fotoreportaże | 0

tekst: płk w st.spocz. Krzysztof Załóg

W tym roku, razem z  Kołem nr 1 Związku Żołnierzy Wojska Polskiego , postanowiliśmy zorganizować wspólne, wigilijne spotkanie opłatkowe. Nasze organizacje zrzeszają brać lotniczego garnizonu Bydgoszcz, żołnierzy którzy służyli w 2. Korpusie Obrony Powietrznej, 3. Pomorskim Pułku Lotnictwa Myśliwsko-Bombowego, 2. Bazie Lotniczej, 2 Eskadrze Lotnictwa Transportowo-Łącznikowego, Polowych Warsztatach Lotniczych. Wspólna uroczystość  umacnia więzy między nami i daje świadectwo, że tu w Bydgoszczy razem broniliśmy polskiego nieba.

Spotkanie odbyło się 12 grudnia 2018 r. w Restauracji „Cztery Pory” przy ul. Pięknej 13 w Bydgoszczy. Przybyło na nie ponad 80 osób, w tym Wiceprzewodniczący Rady Miasta Bydgoszczy p. Ireneusz NITKIEWICZ, radny m. Bydgoszcz p. Robert KUFEL oraz przewodniczący Rady Osiedla Błonie p. Krzysztof KOŁODZIEJCZYK. Zebranych powitali wspólnie Prezes SŻPiS 2. KOP płk w st spocz. Krzysztof ZAŁÓG oraz Prezes Koła nr 1 ZŻWP płk w st. spocz. Edmund ŁĄCZNY.

Wyróżniający się w pracy społecznej otrzymali medale, które wręczył Członek Prezydium Zarządu Głównego ZŻWP płk w st. spocz. Józef MÓL.

Następnie nowi członkowie Stowarzyszenia otrzymali legitymacje i znaczki organizacyjne.

Mile zaskoczeni byli uhonorowani pamiątkowym medalem wręczanym przez nestora bydgoskich pilotów płk pil. w st.spocz. Stanisława SZAJCZYKA.

W kolejnej części spotkania kapelan Parafii Wojskowej w Bydgoszczy ks. mjr Andrzej MIGAŁA odczytał fragment Ewangelii przypominający o narodzinach Jezusa w Betlejem,  po czym nastąpiło dzielenie się opłatkiem i składanie życzeń.

W wykonaniu Krzysztofa FILASIŃSKIEGO, obdarzonego aksamitnym barytonem śpiewaka bydgoskiego, wysłuchaliśmy wiązankę przepięknych kolęd, po czym obsługa restauracji „Cztery Pory” serwowała pyszne potrawy wigilijne.

Nasz gość p. Krzysztof FILASIŃSKI w dalszej części spotkania dał pokaz swoich umiejętności wokalnych w operowym i nie tylko repertuarze, za co otrzymał gromkie brawa.

Później spotkanie potoczyło się własnym tokiem; wspomnień i rozmów w grupach. Ostatni zadowoleni uczestnicy spotkania opuścili restaurację przed godz. 22.

Dziękujemy właścicielom i obsłudze restauracji „Cztery Pory” za świąteczny wystrój sali oraz profesjonalną obsługę i smaczne potrawy.