Fotoreportaż z pożegnania ks. kanonika płk Zenona SURMY 26.08.2018 r.

wpis w: Fotoreportaże | 0

tekst: płk w st.spocz. Krzysztof Załóg

zdjęcia: Aleksandra Suwińska

Z dniem 31 sierpnia br. żegna się z mundurem i kończy swoją posługę w naszej parafii wojskowej ks. kanonik płk Zenon SURMA, Dziekan Dekanatu Inspektoratu Wsparcia SZ. Od 19 września 2014 r. jest członkiem naszego Stowarzyszenia ŻPiS 2.KOP. Dekretem prowincjała Misjonarzy Klaretynów i Abp. Grzegorza Rysia z dniem 1 września obejmie parafię Niepokalanego Serca Maryi i Św. Antoniego Marii Klareta w Łodzi oraz urząd przełożonego wspólnoty domowej.

Pożegnanie ks. proboszcza z parafią nastąpiło 26 sierpnia 2018 r. o godz.10.30 podczas uroczystej Mszy św.. Uczestniczył w niej   O. Piotr Bęza CMF Prowincjał Polskiej Prowincji Misjonarzy Klaretynów. List od Biskupa Polowego Wojska Polskiego Józefa Guzdka odczytał płk Dariusz Mitrus, szef Oddziału Administracyjno-Personalnego Ordynariatu Polowego.Decyzją Ministra Obrony Narodowej ks. płk Surma został odznaczony złotym medalem „Za Zasługi dla Obronności Kraju”, który wręczył przedstawiciel  Szefa Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych.  Po Mszy św. delegacje Stowarzyszeń i przedstawiciele wiernych złożyli podziękowania za 7,5 letnią posługę duszpasterską w parafii garnizonowej Bydgoszcz. Od Zarządu Stowarzyszenia ŻPiS 2.KOP  ks. Dziekan otrzymał pamiątkowy grawerton oraz Certyfikat Honorowego Członka Stowarzyszenia.

Po uroczystości wszyscy zostali zaproszeni na wojskową grochówkę serwowaną przy kościele .