Fotoreportaż z obchodów Święta Lotnictwa w Bydgoszczy 22.08.2018 r.

wpis w: Fotoreportaże | 0

tekst: płk w st.spocz. Krzysztof Załóg

W tym roku bydgoskie Święto Lotnictwa upamiętniające zwycięstwa Franciszka Żwriko i Stefana Wigury w Międzynarodowych Zawodach Samolotów Turystycznych Challenge 28 sierpnia 1932 roku, odbyło się 22 sierpnia.To ze względu na liczne imprezy towarzyszące centralnym obchodom stulecia lotnictwa wojskowego.

O godz.11.30 spotkaliśmy się pod tablicą pamiątkową na cześć jednostek wojskowych Wojsk Lotniczych i Obrony Powietrznej i tablicą „Piloci bydgoskich jednostek lotnictwa wojskowego, którzy zginęli w katastrofach wykonując loty pod polskim niebem” w Parku 2. KOP na bydgoskim Błoniu aby złożyć wiązanki kwiatów i zapalić znicze. Organizatorem uroczystości było Koło nr 1 Związku Żołnierzy Wojska Polskiego w Bydgoszczy. Obecni byli przedstawiciele bydgoskiego Ratusza w osobach Z-cy Prezydenta m. Bydgoszczy Mirosława Kozłowicza i Wiceprzewodniczącego Rady Miasta  Jana Szopińskiego oraz Przewodniczącego Rady Osiedla Błonie Krzysztofa Kołodziejczyka.

Główne uroczystości zorganizował 22. ODN przy Pomniku Lotników na Bydgoskim Błoniu.

Była kompania honorowa, orkiestra wojskowa, poczty sztandarowe i zaproszeni goście z Wojewodą Mikołajem Bodanowiczem, Posłem Tomaszem Latosem, przedstawicielami władz miasta oraz Dowódcami Jednostek Wojskowych i służb mundurowych stacjonujących w Bydgoszczy.

Dość licznie reprezentowane było nasze Stowarzyszenie. W czasie okolicznościowych przemówień na głowami zgromadzonych przeleciał samolot z holowanym szybowcem z Aeroklubu Bydgoskiego. Odczytano Apel Pamięci i została oddana salwa honorowa.

Po złożeniu wieńców i wiązanek kwiatów pod pomnikiem Lotników uroczystość została zakończona przemarszem pododdziałów wojskowych.