Fotoreportaż ze spotkania koleżeńskiego z okazji Świąt Rodzajów Wojsk w dniu 23 września 2016 r.

wpis w: Fotoreportaże, Spotkania | 0

ppłk rez. mgr inż. Czesław Hrut
Bydgoszcz, 05.11.2016 r.
Ostatnia aktualizacja danych: 05.11.2016 r.
Zdjęcia: Czesław Hrut i Adam Pawłowski

W dniu 23 września 2016 r. w restauracji TANGO w Bydgoszczy, przy ul. Wojska Polskiego 23, odbyło się coroczne spotkanie koleżeńskie Członków Stowarzyszenia Żołnierzy, Pracowników i Sympatyków 2. Korpusu Obrony Powietrznej z okazji świąt rodzajów wojsk, których obchody przypadają na przełomie miesięcy sierpień – październik:

• 15 sierpnia – Święto Wojska Polskiego, Święto Żołnierza;
  • 29 sierpnia – Święto Lotnictwa Polskiego. W tym dniu obchodzone było również Święto 2. Korpusu Obrony Powietrznej;
  • 1 września – Święto Wojsk Obrony Przeciwlotniczej, Dzień Weterana;
  • 12 września – Święto Wojsk Lądowych;
  • 15 października – Święto Wojsk Radiotechnicznych;
  • 18 października – Dzień Łącznościowca.
Znaczek okolicznościowy spotkania z okazji Świąt Rodzajów Wojsk.

Przed rozpoczęciem spotkania sekretarz Stowarzyszenia ppłk w st. spocz. Edward Strzelecki, rejestrując przybywających uczestników, wręczał okolicznościowy button. Na spotkanie przybyły 34 osoby.

Sekretarz Stowarzyszenia podczas rejestracji uczestników spotkania.

Spotkanie rozpoczął Prezes Stowarzyszenia płk rez. Krzysztof Załóg witając wszystkich przybyłych członków i zaproszonych gości. Swoją obecnością spotkanie uświetnili:

• Mecenas Stowarzyszenia, Prezes Zarządu M. Broker Ubezpieczeniowy Sp. z o.o. Pan Krzysztof Sosnowski;
  • Dowódca 22. Ośrodka Dowodzenia i Naprowadzania płk dypl. pil. Arkadiusz Poluszyński;
  • Prezes Bydgoskiego Koła Regionalnego Stowarzyszenia Żandarmerii Wojskowej “ŻANDARM” płk rez. Tomasz Piotrowski.
Prezes Stowarzyszenia płk rez. Krzysztof Załóg wita uczestników spotkania.

Miłym punktem spotkania było wręczenie pisemnych życzeń członkom-jubilatom naszego Stowarzyszenia, którzy ukończyli 80 lat i więcej. Tym razem życzenia urodzinowe z rąk Prezesa Stowarzyszenia otrzymali:

• płk w st. spocz. Ryszard Sajdak z okazji 86 urodzin;
  • ppłk w st. spocz. Stanisław Rudniewski z okazji 81 urodzin;
  • płk w st. spocz. Zdzisław Biernacki z okazji 80 urodzin.

Jubilatom życzymy 100 lat i więcej.

Prezes Stowarzyszenia składa życzenia urodzinowe płk. w st. spocz. Ryszardowi Sajdakowi.
Prezes Stowarzyszenia składa życzenia urodzinowe ppłk. w st. spocz. Stanisławowi Rudniewskiemu.
Prezes Stowarzyszenia składa życzenia urodzinowe płk. w st. spocz. Zdzisławowi Biernackiemu.

Ważnym punktem każdego spotkania członków Stowarzyszenia jest wręczenie legitymacji członkowskiej i znaczka Stowarzyszenia nowym członkom. Tym razem legitymację z rąk Prezesa odebrał mjr w st. spocz. Ryszard Danielski. Uczestnicy spotkania brawami powitali nowego członka Stowarzyszenia. Nasze Stowarzyszenie liczy obecnie 95 członków.

Prezes Stowarzyszenia wręcza legitymację członkowską mjr. w st. spocz. Ryszardowi Danielskiemu.

Po tak miłych czynnościach Prezes Stowarzyszenia płk rez. Krzysztof Załóg wzniósł toast za pomyślność Stowarzyszenia. Kolejne toasty wznosili przedstawiciele rodzajów wojsk Sił Powietrznych. Były toasty od pilotów, przeciwlotników, radiotechników i łącznościowców.

Prezes Stowarzyszenia wznosi toast za pomyślność Stowarzyszenia.

Miłym akcentem spotkania było wystąpienie płk. w st. spocz. Eugeniusza Andrzejewskiego, redaktora książki Stanisława Krasuckiego “Kresy Północno-Wschodnie w jedności z Macierzą”. W kilku zdaniach przybliżona została tematyka książki, a egzemplarze z dedykacją redaktora otrzymali m.in.:

• gen. dyw. w st. spocz. pil. Mieczysław Walentynowicz;
  • płk w st. spocz. Stefan Bartczak;
  • płk rez. Tomasz Piotrowski.
Płk w st. spocz. Eugeniusz Andrzejewski przybliża tematykę książki “Kresy Północno-Wschodnie w jedności z Macierzą”.
Książka “Kresy Północno-Wschodnie w jedności z Macierzą”.
Płk w st. spocz. Eugeniusz Andrzejewski wręcza egzemplarz książki gen. dyw. w st. spocz. pil. Mieczysławowi Walentynowiczowi.
Płk w st. spocz. Eugeniusz Andrzejewski wręcza egzemplarz książki płk. w st. spocz. Stefanowi Bartczakowi.

Po wręczeniu książek o chwilę uwagi poprosił płk w st. spocz. pil. Stanisław Szajczyk. W swoim wystąpieniu skierował ciepłe słowa pod adresem Mecenasa Stowarzyszenia Pana Krzysztofa Sosnowskiego, któremu w dowód uznania wręczył pamiątkowy medal z dedykacją. Dla obdarowanego takie uhonorowanie było dużym i bardzo miłym zaskoczeniem.

Płk rez. pil. Stanisław Szajczyk wręcza pamiątkowy medal Panu Krzysztofowi Sosnowskiemu.

W dalszej części spotkania głos zabrał gen. dyw. w st. spocz. Mieczysław Walentynowicz przekazując uczestnikom spotkania kilka ciekawych informacji o rozwoju techniki lotniczej w Polsce. Podziękował przy tej okazji za sympatyczną koleżeńską atmosferę, a Zarządowi za zorganizowanie spotkania.

Gen. dyw. w st. spocz. Mieczysław Walentynowicz informuje o rozwoju współczesnej techniki lotniczej w Polsce.

Atrakcją kulinarną tegorocznego spotkania była przepyszna golonka przygotowana specjalnie przez obsługę restauracji Tango. Stół szwedzki kusił uczestników również innymi smacznymi potrawami, które według przygotowanego menu kilka razy uatrakcyjniały wygląd stołu. Jednak o smakach i zapachach potraw napisać nie sposób bez osobistego degustowania. Niech więc ciekawość tych zapachów i smaków oraz sympatycznej atmosfery spotkania zachęci wszystkich członków Stowarzyszenia do uczestniczenia w kolejnych spotkaniach.