VII Przegląd Polskiej Pieśni Patriotycznej i Żołnierskiej MROCZA – 2012.

wpis w: Fotoreportaże | 0

ppłk rez. mgr inż. Henryk Nazarewicz
Bydgoszcz, 22 maja 2012 r.
Ostatnia aktualizacja danych: 22.05.2012 r.
Zdjęcia: ppłk rez. Henryk Nazarewicz

W dniu 12 maja 2012 r. w sali widowiskowej Miejsko-Gminnego Ośrodku Kultury i Rekreacji w Mroczy odbył się VII Przegląd Polskiej Pieśni Patriotycznej i Żołnierskiej.

W przeglądzie udział wzięły chóry, zespoły wokalne oraz soliści reprezentujący 6 powiatów: bydgoski, nakielski, sępoleński, inowrocławski, świecki i żniński.

Przegląd odbywał się pod honorowym patronatem Ministra Obrony Narodowej, Wojewody Kujawsko-Pomorskiego, Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Kuratora Oświaty w Bydgoszczy, Komendanta Kujawsko-Pomorskiej Chorągwi ZHP, Starosty Nakielskiego oraz Burmistrza Miasta i Gminy Mrocza.

Nasze Stowarzyszenie ufundowało puchar z dyplomem dla najmłodszego uczestnika przeglądu. Stowarzyszenie reprezentował ppłk rez. Henryk Nazarewicz.

Głównymi organizatorami przeglądu byli: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury i Rekreacji w Mroczy, kierowany przez Kamilę Łączną oraz Koło nr 1 Związku Żołnierzy WP w Bydgoszczy, prezesem którego jest ppłk rez. Edmund Łączny.

Przy mikrofonach: Kamila i Edmund Łączny. Na drugim planie kwintet Pomorskiej Orkiestry Wojskowej z Bydgoszczy.
Sala widowiskowa Miejsko-Gminnego Ośrodku Kultury i Rekreacji w Mroczy. Na scenie zespół FRECHOWNE SZNUPKI ze Szkoły Podstawowej w Samsiecznie.
Puchary i nagrody dla zwycięzców przeglądu. Trzeci z prawej: Puchar Prezesa Stowarzyszenia ŻPiS 2KOP.
Puchar Prezesa Stowarzyszenia ŻPiS 2KOP z dyplomem dla najmłodszego uczestnika przeglądu.

Trzyosobowe jury z Akademii Muzycznej w Bydgoszczy oceniało poziom artystyczny przeglądu. Po burzliwych naradach jury wyłoniło następujących zwycięzców w trzech kategoriach:

1. w kategorii – chór:
I miejsce – Chór Kameralny SOLI DEO z Nakła nad Notecią;
I miejsce (ex aequo) – Chór Żeński CANTARE z Gminnego Centrum Kultury w Białych Błotach;
wyróżnienie specjalne – Chór Gimnazjalny z Gimnazjum im. Jana Pawła II w Mroczy;
wyróżnienie specjalne – Chór MROCZANKI z Mroczy.

2. w kategorii – zespoły wokalne:
I miejsce – Zespół LEGENDA z Gimnazjum w Janowcu Wlkp.;
II miejsce – Duet wokalny: Katarzyna Paliwoda i Sandra Zamroczyńska z Gimnazjum w Mroczy;
III miejsce i Puchar Prezesa Stowarzyszenia ŻPiS 2 KOP – Zespół FRECHOWNE SZNUPKI ze Szkoły Podstawowej w Samsiecznie;
wyróżnienie specjalne – Zespół NAKIELANKI z Nakielskiego Ośrodka Kultury im. Zygmunta Kornaszewskiego w Nakle nad Notecią.

3. w kategorii – soliści:
I miejsce – Martyna Betowska z Gimnazjum w Janowcu Wlkp.;
II miejsce – Dawid Błaszczyk z NOK w Nakle nad Notecią;
III miejsce – Paulina Drożdżyńska z Gimnazjum w Janowcu Wlkp.;
wyróżnienie specjalne – Ewelina Pik z MDK Nr 2 w Bydgoszczy;
wyróżnienie specjalne – Mateusz Szymanowski z MDK Nr 2 w Bydgoszczy.

Najmłodszą uczestniczką przeglądu była 10-letnia Joanna Bruska ze Szkoły Podstawowej w Samsiecznie. Jury przeglądu, po konsultacji z przedstawicielem Stowarzyszenia w osobie ppłk. rez. Henryka Nazarewicza, uznało, że na takie wyróżnienie zasługuje bardzo młody zespół wokalny FRECHOWNE SZNUPKI ze Szkoły Podstawowej im. Ziemi Krajeńskiej w Samsiecznie, którego opiekunem jest Wioletta Juszczak. Joasia otrzymała nagrodę rzeczową od Burmistrza Miasta i Gminy Mrocza.

Najmłodsza uczestniczka przeglądu: 10-letnia Joanna Bruska ze Szkoły Podstawowej w Samsiecznie.
Najmłodszy zespół FRECHOWNE SZNUPKI ze Szkoły Podstawowej w Samsiecznie na scenie sali widowiskowej Miejsko-Gminnego Ośrodku Kultury i Rekreacji w Mroczy.
Najmłodszy zespół FRECHOWNE SZNUPKI ze Szkoły Podstawowej w Samsiecznie z Pucharem i dyplomem od Prezesa Stowarzyszenia ŻPiS 2KOP

Przegląd Polskiej Pieśni Patriotycznej i Żołnierskiej w Mroczy zorganizowano po raz szósty. Pierwszy przegląd odbył się w Klubie Lotnik w Bydgoszczy. Tegoroczny poziom artystyczny wszystkich wykonawców prezentujących się na scenie sali widowiskowej Ośrodka Kultury w Mroczy był bardzo wysoki.