17.06.2012 – Spotkanie koleżeńskie członków SŻPiS 2. KOP

wpis w: Fotoreportaże, Spotkania | 0

Zgodnie z “Rocznym Planem Zamierzeń Stowarzyszenia Żołnierzy, Pracowników i Sympatyków 2 KOP na 2012 rok” w dniu 15.06.2012 r. na terenie Aeroklubu w Bydgoszczy odbyło się letnie spotkanie koleżeńskie członków Stowarzyszenia.

Spotkanie rozpoczęło się zbiórką przed budynkiem byłego sztabu 2. KOP przy kamieniu z tablicą pamiątkową. W imieniu Zarządu Stowarzyszenia gości powitał kol. Henryk Nazarewicz, który w kilku zdaniach przypomniał zebranym o historii tego miejsca i tablicy upamiętniającej nasz Korpus.

To był element sentymentalny Spotkania związany z historią 2 Korpusu Obrony Powietrznej i obecnością polskiego lotnictwa w Bydgoszczy. Pięć lat temu, w dniu 15 czerwca 2007 roku, ostatni dowódca 2 KOP gen. bryg. pil. Tadeusz Kuziora w obecności kadry, która jeszcze pełniła zawodową służbę wojskową, pracowników wojska, rezerwistów, a także licznego grona zaproszonych gości, w tym polityków, wojskowych i władz samorządowych, obwieścił już wcześniej znaną obecnym informację o definitywnym rozwiązaniu po 49 latach i 341 dniach funkcjonowania w strukturach Wojska Polskiego i wykreśleniu z rejestru Wojska Polskiego Jednostki Wojskowej 4138.

Pikanterii temu znaczącemu wydarzeniu dodaje fakt, że słów pożegnalnych gen. Kuziory słuchał w jego gabinecie Dowódca Pomorskiego Okręgu Wojskowego gen. Duleba, którego instytucja została przeniesiona z ul. Dwernickiego do kompleksu budynków po naszym Korpusie. O dynamice zmian w Wojsku Polskim świadczy także fakt, że 18 maja 2012 roku swoje pierwsze święto obchodziło Centrum Doktryn i Szkolenia Si Zbrojnych, które funkcjonuje w Bydgoszczy w części budynków naszego Korpusu po rozwiązaniu w grudniu 2011 roku Pomorskiego OW.

Uczestnicy spotkania ustawili się przy kamieniu z tablicą do pamiątkowych zdjęć grupowych pod bacznym okiem fotografa, którym tradycyjnie był chor. sztab. Zbigniew Rajmann.

Po wykonaniu zdjęć uczestnicy zostali przewiezieni autokarem Komendy Obsługi Lotniska Bydgoszcz, dowodzonej przez mjr Sławomira Marczaka, na teren Aeroklubu Bydgoszcz.

Kierownik Aeroklubu mjr rez. pil. Tadeusz Rzepka, były żołnierz 3 Pomorskiego Lotniczego Pułku Szkolno-Bojowego w Bydgoszczy, z wielką życzliwością wspomaga nasze Stowarzyszenie.

W czasie spotkania, delektując się m.in. kromką chleba ze smalcem własnej roboty i ogórkiem kiszonym, grilowaną karkówką, kiełbasą i innymi specjałami przygotowanymi przez zaprzyjaźnioną firmę cateringową z Więcborka, to chyba jednak najbardziej smakowało piwo TYSKIE, ufundowane 🙂 przez Prezesa Klubu Żużlowego “POLONIA” Bydgoszcz. Uczestnicy do późnych godzin wieczornych wymieniali się wspomnieniami z lat swojej służby wojskowej, z przeżyć na emeryturze i innymi ciekawymi tematami. Oczywiście, tematem numer jeden dyskusji były szanse naszej reprezentacji w czasie EURO 2012, szczególnie w meczu o wszystko z reprezentacją Czech.

Do następnego spotkania, ppłk rez. Henryk Nazarewicz.